Serier

Danmark kan blive tvunget til at justere vaccineplanen

Astrazeneca kan ikke levere så mange vacciner så hurtigt som lovet. Nyheden kommer oven i problemer hos Pfizer-Biontech.

Corona rammer verden
Statens Serum Institut (SSI) kan ifølge DR endnu ikke svare på, hvordan de svigtende leverancer præcist vil påvirke den danske tidsplan for vaccinationer. Foto: Dado Ruvic/Reuters

Lægemiddelstyrelsen har fredag aften bekræftet overfor TV 2, at Danmark er i risiko for at måtte ændre på hele planen for coronavaccinationer.

Det er en direkte konsekvens af, at vaccineproducenten Astrazeneca fredag eftermiddag har meddelt EU-landene, at man ikke kan levere det lovede antal vacciner til at starte med, når EU forventeligt godkender vaccinen senere på måneden. Det falder desuden sammen med, at også Pfizer-Biontech har nedgraderet leverancerne på kort sigt.

Det er ikke oplyst helt præcist, hvor mange færre doser, der bliver tale om fra Astrazeneca på kort sigt. Lægemiddelstyrelsen siger dog til TV 2, at der kan blive tale om en halvering i første kvartal.

»Vi ved, at Astrazeneca har sagt, det drejer sig om en halvering af de første par leverancer til EU,« udtaler styrelsens direktør Thomas Senderovitz til TV 2.

Han fortæller dog også, at EU-Kommissionen har bedt virksomheden om at regne på sagerne igen:

»Nu vil de så komme tilbage i næste uge. Forhåbentligt med et bedre svar. Men lige nu er der udsigt til en noget reduceret mængde.«

I sin seneste vaccinationskalender har Sundhedsstyrelsen indregnet 650.000 doser fra en leverandør, som ikke er angivet med navn i planen, men som styrelsen senere har bekræftet er netop Astrazeneca.

Britisk/svenske Astrazeneca forklarer de færre doser med problemer i et produktionsanlæg i Europa. Firmaet understreger dog, at man stadig kan begynde leverancer på de lovede tidspunkter efter godkendelse, men altså med kraftigt reducerede mængder.

Nyheden kommer kun få dage efter, at også Pfizer-Biontech skuffede Danmark og de øvrige lande i EU’s indkøbsordning med beskeden om, at man midlertidigt skruer ned for leverancerne i indeværende uge. Samlet set vil firmaet ifølge SSI levere 10 pct. færre doser end forventet i 1. kvartal.

BRANCHENYT
Læs også