Efter færre vacciner: Sundhedsstyrelsen udskyder vaccineplan med en uge

Sundhedsstyrelsen har offentliggjort en ny prognose for, hvornår danskerne kan blive vaccineret mod corona-virus.

Sundhedsstyrelsen har inddelt danskerne i grupper og lagt en køreplan for, hvornår vi hver især skal vaccineres. Foto: Marie Ravn

Rettelse

Det fremgik af en tidligere version af denne artikel, at Sundhedsstyrelsen fastholdt sin tidsplan for, hvornår den sidste dansker skal være vaccineret. Dette er ikke korrekt. Planen er foreløbigt skredet med en uge.

Jyllands-Posten beklager fejlen.

Efter varsler om reducerede og forsinkede vaccineleverancer har Sundhedsstyrelsen udskudt sin deadline for, hvornår den sidste voksne dansker skal skal være vaccineret, med en uge.

Det fremgår af en opdateret vaccinationskalender, som styrelsen har offentliggjort torsdag, efter at senest AstraZeneca har varslet forsinkelser i sine leverancer.

Ændringen betyder, at myndighederne nu forventer at være færdige med at vaccinere senest med udgangen af den 4. juli 2021 mod tidligere den 27. juni 2021.

Det er den tredje version af vaccinationskalenderen, som Sundhedsstyrelsen har offentliggjort i januar 2021. I den seneste fra 20. januar havde styrelsen indregnet 650.000 vaccinedoser fra AstraZeneca/Oxford University i februar og marts, selv om denne vaccine først ventes godkendt på et møde i det europæiske lægemiddelagentur, EMA, fredag.

Efterfølgende varslede AstraZeneca forsinkelser, hvilket har resulteret i rasende reaktioner fra EU, og det står endnu ikke helt klart, hvor meget virksomheden er i stand til at levere til EU-landene de kommende uger og måneder.

I Sundhedsstyrelsens seneste udgave af vaccinationskalender er der indregnet godt 300.000 doser fra en unavngiven leverandør i februar og marts - altså mindre end halvdelen af de doser, som myndighederne tidligere forventede, og som ifølge Sundhedsstyrelsen omfattede leverancer fra AstraZeneca.

Allerede onsdag meldte styrelsen ud, at knaphed på vacciner betyder, at kommende leverancer skal forbeholdes dem, der allerede har fået første dosis samt på ældre over 85 år i eget hjem.

Gruppen, der består af 110.000 borgere, er blevet fuldstændig overset i den første fase af vaccinationerne.

Til gengæld må frontpersonale i sundheds- og ældresektoren vente på nye vacciner indtil uge 6, fremgår det af den opdaterede kalender. Derudover planlægger myndighederne med senere vaccinationer af grupperne fra 84 år og nedefter.

Sundhedsstyrelsens beslutning om at lade frontpersonale på bl.a. hospitaler og i hjemmehjælpen vente, mens man går i gang med at vaccinere en gruppe af hjemmeboende ældre, har vakt kritik fra flere faglige organisationer, der repræsenterer frontpersonalet.

Situationen betyder også, at styrelsen vil strække perioden mellem de to doser. Ifølge vaccineproducenterne bør anden dosis gives mindst 21 dage efter første dosis, men Sundhedsstyrelsen er klar til at vente i op til seks uger.

»Vi er klar over, at der er personale ude på vores sygehuse og på vores plejehjem, som hver dag går på arbejde, og dermed er udsat for en større risiko for smitte end de fleste andre. Derfor ligger de også højt på prioriteringslisten over, i hvilken rækkefølge vi skal vaccineres. Men lige nu står vi desværre i en situation, hvor vi ikke har de vacciner, som vi var blevet lovet. Det betyder desværre, at sygehus- og plejepersonale må vente lidt længere,« siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Læs også
Top job