Microsoft: Over 1.000 personer stod bag stort hackerangreb

Flere amerikanske ministerier blev ramt af et omfattende hackerangreb sidste år, som Rusland menes at stå bag.

- Vi har ikke set et så raffineret angreb som dette før, siger  Microsofts præsident, Brad Smith. Foto: Demetrius Freeman/Pool via Reuters

Flere end 1.000 hackere menes at stå bag det omfattende SolarWinds-hackerangreb.

Det siger Microsofts præsident, Brad Smith, i en høring i det amerikanske Senats efterretningsudvalg tirsdag lokal tid.

Microsoft er et af flere end 100 selskaber, der blev ramt af hackerangrebet.

It-giganten er i gang med at undersøge, hvordan det var muligt for hackere at placere skadelig software i et meget anvendt sikkerhedsprogram fra den amerikanske softwarevirksomhed SolarWinds.

- Vi spurgte os selv, hvor mange computeringeniører, vi troede, det ville tage at gør det her. Svaret, vi kom frem til, var mindst 1.000 meget dygtige ingeniører, siger Brad Smith.

- Vi har ikke set et så raffineret angreb som dette før, tilføjer han.

Ifølge Brad Smith kan pilen ikke pege på andre end den russiske efterretningstjeneste, der har evnerne til at udføre et angreb af denne størrelse.

Det er ikke første gang, at USA peger på Rusland som aktør bag angrebet. I begyndelsen af januar oplyste den daværende amerikanske regering, at Rusland "sandsynligvis" stod bag.

Angrebet blev opdaget af sikkerhedsselskabet FireEye i december og er også gået ud over to store danske energiselskaber.

Hackere havde plantet en skadelig kode i opdateringssoftware fra SolarWinds.

I alt 18.000 af virksomhedens kunder downloadede opdateringen, hvilket gjorde det muligt for hackerne at få adgang til systemerne i månedsvis uden at blive opdaget.

Blandt de berørte var det amerikanske udenrigsministerium, handelsministerium og finansministerium.

I høringen i Senatet har både teknologivirksomheder og valgte repræsentanter sagt, at størrelsen af angrebet har vist, at der er behov for et obligatorisk rapporteringssystem for virksomheder, der har opdaget, at de er blevet hacket.

Læs også
Top job