Nye regler: Yderligere genåbning fra coronarestriktioner

Regeringen er blevet enige med SF, Radikale og Enhedslisten om den kommende genåbning.

Sundhedsminister Magnus Heunicke, justitsminister Nick Hækkerup, børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil stod i spidsen for pressemødet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Fra mandag begynder en genåbning af flere dele af det danske samfund. Aftalen blev præsenteret af blandt andre sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde onsdag formiddag .

Regeringen har opbakning fra Radikale, Enhedslisten og SF til køreplanen, som blandt andet indebærer regionale forskelle på niveauet af genåbning - det betyder blandt andet en markant genåbning på Bornholm.

Der er en forståelse om, at vi skal arbejde på en langsigtet strategi for yderligere åbning. Det er en invitation til alle partier.

Nick Hækkerup, justitsminister.

Der bliver fra mandag sendt flere skoleelever tilbage til fysisk undervisning nogle steder i landet, ligesom udendørs kultur og idræt åbnes mere på et landsdækkende plan.

»Vi kan åbne store dele af detailhandlen, udendørs kultur og idræt,« udtaler justitsminister Nick Hækkerup på pressemødet.

»Vi ville gerne åbne mere, men vi bliver nødt til at tage hensyn til, at smitten ikke blusser voldsomt op og risikoen for at sundhedsvæsenet bliver overbelastet, så vi bliver nødt til at lukke hårdt ned igen,« har Enhedslistens leder Mai Villadsen fortalt før pressemødet.

Læs hele aftalen her.

Her er eksperternes anbefalinger

Regeringen har bedt eksperter og sundhedsmyndigheder regne på genåbningen - dog kun ud fra visse scenarier.

Her er, hvad de er kommet frem til, og som regeringen har udtalt, den er villig til at strække sig til.

  • Udvalgsvarebutikker op til 5000 kvadratmeter skal genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav. Udvalgsbutikkerne i storcentre skal stadig holde lukket.
  • Udendørs kulturinstitutioner genåbnes med krav om negativ test.
  • Forsamlingsforbuddet for udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi hæves fra fem til 20 personer.

Skærpede krav til testning på Bornholm skal medføre, at:

  • Grundskoler, efterskoler og klubtilbud genåbnes.
  • Alle øvrige uddannelser - både ungdoms- og voksenuddannelser - genåbnes. Herunder videregående uddannelser og højskoler.
  • Liberale serviceerhverv genåbner med krav om mundbind.
  • Forsamlingsforbuddet hæves fra fem til ti personer.

For landsdelene Vestjylland og Nordjylland bør:

  • Alle afgangselever i grundskoler samt på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser komme tilbage med halvt fremmøde under forudsætning af test 2 gange om ugen.
  • Efterskoler genåbne med fuldt fremmøde ud fra en model med særlige smitteforebyggende foranstaltninger beskrevet af Sundhedsstyrelsen.
  • Eksperter og myndigheder oplyser, at genåbninger af andre dele af landet kan komme på tale, hvis smitteudviklingen egner sig til det.

Kilde: Sundhedsministeriet.

/ritzau/

Regeringen havde på forhånd sagt, at den i høj grad ville læne sig op af de anbefalinger, som er landet fra en række eksperter og myndigheder.

Sundhedsminister Magnus Heunicke erkendte på pressemødet, at der er usikkerheder om de beregninger, og at hvis det viser sig, at udviklingen er mere gunstig end beregnet, så vil der blive åbnet for mere end det, der blev sagt på pressemødet onsdag.

Udregningerne viser, at de aftalte genåbninger kan risikere at give op mod 870 coronaindlagte i foråret.

Heunicke fortalte også, at de nye åbninger ledsages af muligheden for hurtige lokale nedlukninger, hvis man ser smitteudbrud som i Kolding eller Ishøj.

De blå partier var oprindeligt med til forhandlinger om genåbningen, men da man gerne ville gå længere end disse anbefalinger blev de ifølge de blå politikere bedt om at logge af det virtuelle møde, som så fortsatte med en smallere kreds.

Der er dog mulighed for, at de kan få indflydelse på fremtidige genåbningsplaner.

»Der er en forståelse om, at vi skal arbejde på en langsigtet strategi for yderligere åbning. Det er en invitation til alle partier,« lød det fra Nick Hækkerup på pressemødet:

»Det, der skilte os og de blå partier i går var villigheden til, hvor meget vi vil risikere.«

Læs også