Folk strømmede til vaccinationscentrene: »Det med samfundssind betyder meget«

Lars Carlsen (tv.) viste samfundssind og mødte op i Øksnehallen. Foto: Stine Bidstrup Michelle Grøndahl Hansen var en af de op mod 5.000, der fredag møder op til massevaccination I Øksnehallen. Foto: Stine Bidstrup I alt 34.000 danskere ventes at blive vaccineret i løbet af fredagen, heraf 5.000 i  Øksnehallen. Foto: Stine Bidstrup Massevaccination I Øksnehallen.Foto: Stine Bidstrup Massevaccination I Øksnehallen.Foto: Stine Bidstrup

For Michelle Grøndahl Hansen har det en særlig betydning at blive vaccineret mod coronavirus.

»Jeg har selv mistet to pårørende, som var alt for unge, til covid. Så det betyder meget,« siger Michelle Grøndahl Hansen, da hun fredag formiddag sidder i en af vaccinationsbåsene i Øksnehallen i København og gør sig klar til at blive vaccineret.

Michelle Grøndahl Hansens brors far og onkel, der begge var i 60’erne, mistede sidste år livet efter at være blevet smittet med coronavirus, og et andet 50-årigt familiemedlem måtte i respirator, inden han blev rask. Michelle Grøndahl Hansen, der til daglig arbejder med unge, udsatte anorektikere, skal nu selv vaccineres, og det har stor betydning, også selvom hun skal vaccineres med Astrazenaca-vaccinen, som i forsøg har vist sig at have lavere effektivitet end de to andre godkendte vacciner.

»Jeg ville meget hellere have én, der dækker bedre, nu hvor jeg arbejder i front og privat har set, hvor hårdt det rammer. Men det er bedre end ingenting. Vi må tage, hvad vi kan få, og vi må gøre, hvad vi kan, for at beskytte hinanden,« siger Michelle Grøndahl Hansen.

Hun er en del af en særlig stor gruppe på 5.000 mennesker, der fredag skal vaccineres i Øksnehallen som en del af et forsøg, hvor landets regioner tester vaccinationscentrenes kapacitet under høj belastning. I alt ventes knap 34.000 mennesker at blive vaccineret fredag mod et normalt niveau på ca. 15.000 om dagen i øjeblikket.

Efter en kort tur i køen kommer den 59-årige Lars Carlsen ind for at få sit stik. Sygeplejersken spørger, om der er medicin, han ikke kan tåle, og om han har været i kontakt med coronasmittede, inden Lars Carlsen sætter sig til rette i stolen og får sit stik.

»Det er på tide,« vurderer Lars Carlsen, der arbejder med udviklingshæmmede og pointerer, at det er personalet, der kan trække smitten med sig.

Han synes godt vaccinationsindsatsen kunne gå stærkere, men han har også opfattelsen af, at myndighederne gør, hvad de kan.

»Jeg ankom for 10 minutter siden, og nu har jeg fået stikket. Det er effektivt på en dag som i dag, hvor de skal have så mange igennem,« siger han, da vi er trukket ud i venteområdet, hvor omkring 100 mennesker sidder til kontrol, inden de forlader Øksnehallen.

Lars Carlsen har ikke oplevet voldsomme forandringer under coronakrisen, »udover, at dem vi møder på gaden, er potentielle smittebærere«, som han siger. Han hæfter sig ved nogle positive ting, krisen har udløst.

»Det med samfundssind betyder meget. Solidaritet er blevet et begreb igen, det er hentet frem fra 1980’erne. Det er dejligt, at vi skal tage hensyn til hinanden igen og se på, hvem der er de sårbare,« siger han.

Mens forsøget med et stort antal vaccinationer finder sted i Øksnehallen i Region Hovedstaden, skal der vaccineres 9.200 borgere på syv centre i Midtjylland, 9.000 på syv centre i Syddanmark, 5.000 i Nordjylland og 5.500 på Sjælland.

Ifølge Region Hovedstaden er formålet med testen fredag at »blive klogere på de udfordringer, der opstår, når mange mennesker skal vaccineres«. Ole Thomsen, koncerndirektør i Region Midtjylland, håber på et godt resultat.

»Jeg håber, at der kommer det ud af det, at vi siger: OK, værre var det heller ikke. Det håber jeg virkelig, for ellers har vi rigtig meget at gøre, inden vi skal vaccinere over 20.000 om dagen,« sagde han tidligere på ugen til Jyllands-Posten.

Den 44-årige Palle Didriksen fra Holte, der har været gennem et sygdomsforløb og derfor nu også skal vaccineres i Øksnehallen, mener der generelt har været for meget fokus på worst case-scenarier i hele coronaindsatsen.

»Jeg synes man skulle have åbnet mere op og ladet flere skolebørn komme i skole. Det er det, at vi spritter af og holder afstand, der gør den store forskel,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også