Serier

USA's lægemiddelstyrelse har godkendt enkeltdosis-vaccine

Joe Biden advarer amerikanerne mod at fejre nyheden om vaccinen endnu. Det er for tidligt, siger han.

Corona rammer verden

USA’s lægemiddelstyrelse, FDA, har lørdag givet en betinget godkendelse til en covid-19-vaccine udviklet af det amerikanske medicinalfirma Johnson & Johnson.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters kort efter midnat dansk tid natten til søndag.

- Godkendelsen af denne vaccine udvider tilgængeligheden af vacciner til at hjælpe os i kampen mod denne pandemi, der har krævet over en halv million liv i USA, siger Janet Woodcock, der er fungerende direktør for FDA.

Janet Woodcock betegner samtidig vacciner som ”den bedste medicinske måde at forebygge covid-19 på.”

Det var ventet, at en blåstempling fra FDA var lige på trapperne, efter at et panel af rådgivere fredag enstemmigt anbefalede en godkendelse af midlet.

Vaccinen er godkendt til brug for personer over 18 år i USA.

Vaccine fra Johnson & Johnson

Den amerikanske medicinalvirksomhed Johnson & Johnson har lørdag amerikansk tid fået godkendt sin covid-19-vaccine til nødbrug i USA.

Læs mere om vaccinen her:

* Modsat de tre første vacciner, der er godkendt i EU, som kræver to stik, kan man kan med Johnson & Johnsons vaccine nøjes med et stik.

* Vaccinen skal som udgangspunkt opbevares ved minus 20 grader, men kan ifølge Johnson & Johnson opbevares op til tre måneder ved en temperatur på mellem to til otte grader, hvilket passer til et køleskab.

Til sammenligning skal Pfizer/BioNTech og Modernas vacciner opbevares ved henholdsvis minus 70 og minus 20 grader, mens AstraZenecas kan opbevares i et køleskab.

* Vaccinen er lavet med samme teknologi, som Johnson & Johnson har brugt til en vaccine mod ebola og også bliver brugt i vacciner, der er ved at blive udviklet mod zikavirus, luftvejsvirusset rsv og hiv.

* Vaccinen har påvist en effekt på 66 procent i at forhindre et moderat eller alvorligt forløb med coronavirus.

* Effekten er beregnet ved at teste den i et studie, hvor 43.783 forsøgspersoner var delt i to grupper, som fik henholdsvis vaccinen og placebo.

Der var samlet 468 personer i forsøget, som fik symptomer og blev testet positive. Risikoen for at blive smittet blev reduceret med 66 procent i vaccinegruppen.

* Ingen af de personer, der blev smittet, selv om de havde fået vaccinen, var blevet indlagt på hospitalet eller døde, fire uger efter at de havde fået vaccinen.

* Forsøgspersonerne i studiet var fra USA, Sydamerika og Sydafrika. De to sidstnævnte områder har været i fokus, fordi de smitsomme mutationer af virusset B1351 og P1 udspringer fra henholdsvis Sydafrika og Brasilien.

Effekten af vaccinen var 57 procent i Sydafrika, 66 procent i Sydamerika og 72 procent i USA. Ingen af de vaccinerede er blevet indlagt eller er døde.

* Danmark har via EU lagt billet ind på at kunne købe vacciner til 8,2 millioner personer fra Johnson & Johnson. Vaccinen udgør dermed omkring en tredjedel af Danmarks samlede vaccinebestilling.

* Johnson & Johnson ansøgte 16. februar om at få godkendt sin vaccine i EU. Den kan blive godkendt i midten af marts.

Kilder: Johnson & Johnson, Lægemiddelstyrelsen.

Joe Biden hilser vaccinegodkendelsen velkommen. Præsidenten advarer dog amerikanerne mod at glædes for tidligt.

- Tingene bliver formentlig værre igen, idet nye virusvarianter spredes, udtaler han i en erklæring ifølge Reuters.

Han opfordrer samtidig folk til at fortsætte med at vaske hænder, bære mundbind og holde afstand.

- Der er lys for enden af tunnelen, men vi kan ikke sænke paraderne og antage, at sejren er hjemme, siger han.

Johnson & Johnson ansøgte om en nødgodkendelse 4. februar.

I slutningen af januar konkluderede en rapport, at Johnson & Johnsons vaccine, der modsat de fleste andre covid-19-vacciner kun kræver en enkelt dosis, er 66 procent effektiv over for virusset.

De to andre vacciner, der allerede er blevet godkendt i USA, kræver to doser for at opnå den fulde beskyttelse mod coronavirusset.

Det gælder vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna, der har en effekt på henholdsvis 95 og 94,1 procent.

USA har ifølge Reuters indgået en aftale med Johnson & Johnson om at købe 100 millioner doser af selskabets vaccine for en milliard dollar og mulighed for at købe yderligere 200 millioner doser.

De første leveringer ventes at blive distribueret allerede søndag eller mandag.

Vaccinen ventes at blive anvendt bredt rundt om i verden, fordi den kan sendes og opbevares ved almindelig køleskabstemperatur.

Det letter opgaven med at distribuere vaccinen sammenlignet med de to andre fra Pfizer/BioNTech og Moderna, som begge skal nedfryses, skriver Reuters.

Johnson & Johnson indsendte i midten af februar en ansøgning til Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) om en godkendelse i EU.

EMA oplyste i den forbindelse, at det forventer at træffe en afgørelse i midten af marts.

Vaccinen fra Johnson & Johnson er den, som Danmark har bestilt flest af.

I alt er der indgået aftale om levering af over otte millioner doser.

BRANCHENYT
Læs også