USA har givet grønt lys til stor havvindmøllepark

Godkendelsen af vindpark ud for USA's østkyst er startskuddet til en helt ny industri, siger dansk topchef.

Havvindparken Vineyard Wind skal opføres 24 kilometer sydvest for øen Martha's Vineyard (foto) i Massachusetts. Projektet har tirsdag fået den endelige godkendelse fra føderale myndigheder. Foto: Elise Amendola/Ritzau Scanpix

USA’s første havvindmøllepark i stor skala har fået endelig godkendelse af føderale myndigheder.

Det skriver avisen Wall Street Journal.

Vindparken Vineyard Wind på op til 800 megawatt skal opføres i Atlanterhavet ud for kysten i Massachusetts og ventes at blive sat i drift i 2023.

Det amerikanske indenrigsministerium meddelte i marts ifølge Bloomberg News, at det havde færdiggjort de miljømæssige undersøgelser, og at projektet potentielt kunne blive godkendt snart.

Projektet ud for Massachusetts til 2,8 milliarder dollar (17,2 milliarder kroner) er et joint venture mellem danske Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og Avangrid Renewables.

Vindparken, der skal opføres omkring 24 kilometer fra land, forventes at kunne forsyne i alt 400.000 husstande med strøm.

- Det drejer sig ikke om starten på et enkelt projekt, men om lanceringen af en ny industri, udtaler Vineyard Winds danske topchef, Lars T. Pedersen, i en pressemeddelelse.

Godkendelsen af projektet harmonerer med de ambitioner, USA’s præsident, Joe Biden, har for vedvarende energi fra vindmøller

Biden har et mål om, at USA inden 2030 skal have vindparker til havs med en samlet kapacitet på 30 gigawatt (30.000 megawatt). Det skal medvirke til at bremse klimaforandringer.

Ifølge en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus i marts vil udbygningen ikke alene gavne klimaet, men også skabe ”titusindvis af nye og velbetalte job”.

Vindparker langs den amerikanske østkyst spiller en vigtig rolle i at få opfyldt den målsætning.

- Det har været en lang rejse at komme til dette punkt, men endelig er vi nået til vejs ende i processen med det stærkest mulige projekt. Jeg vil gerne takke Biden-administrationen, siger Lars T. Pedersen i pressemeddelelsen.

Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.

Læs også
Top job