Danske virksomheder savner ansatte, der kan tale tysk

Det er ikke nok at være god til engelsk, hvis man skal eksportere til Tyskland, påpeger Dansk Industri.

En analyse lavet af SMV Danmark viser, at antallet af gymnasieelever, der afslutter tysk på A-niveau, faldt fra 11 procent i 2005 til under 6 procent sidste år. SMV Danmark repræsenterer små og mellemstore virksomheder. Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto

Dansk erhvervsliv står foran et stort problem. Færre danskere mestrer det tyske sprog sammenlignet med tidligere, og det gør det sværere at handle med virksomheder i Tyskland.

Det påpeger Dansk Industri, som oplever, at en bred vifte af medarbejdere – fra handelsuddannede til ingeniører og håndværkere – er i særdeles høj kurs hos danske firmaer, hvis de taler, skriver og læser tysk.

»Det kan godt være, at vi er rigtig gode til engelsk i Danmark, og at vi kan tysk til husbehov. Men i Tyskland kan man ikke nødvendigvis engelsk på samme niveau, og når man går ind i et andet land og ønsker eksport og samhandel, så har det stor betydning, om man kan deres sprog,« siger underdirektør i Dansk Industri Mette Fjord Sørensen og tilføjer:

»Og tyskerne er trods alt 80 millioner.«

Ifølge Avisen Danmark vil et flertal uden om regeringen handle på problemstillingen. Flertallet vil have regeringen til at lave en strategi for, hvordan det tyske sprog bliver styrket i Danmark.

Færre studerende vælger tysk

En analyse lavet af SMV Danmark, brancheorganisationen for små og mellemstore virksomheder, viser, at antallet af gymnasieelever, der afslutter tysk på A-niveau, er faldet fra 11 pct. i 2005 til under 6 pct. sidste år.

Desuden var antallet af studerende, der sidste år blev optaget på en videregående tyskuddannelse, 30 pct. lavere end i 2010, viser analysen ifølge Avisen Danmark. Og det er en farlig cocktail, mener Dansk Industri.

»Vores virksomheder efterspørger medarbejdere med dobbelt-kompetencer – for eksempel ingeniøren eller elektrikeren, der også kan tysk. Men når vi ser på fødekæden – altså dem, der skal undervise enten vores unge i gymnasiet eller vores børn i folkeskolen – bliver vi ret bekymrede i Dansk Industri. For der kan vi se, at færre og færre vælger tysk som linjefag i læreruddannelsen og på universitetet,« siger Mette Fjord Sørensen og tilføjer:

»Så vi står foran en skrænt, hvor vi kommer til at mangle de her kompetencer i virksomhederne, og hvor der samtidig ikke er lærere til at undervise i tysk.«

Helt konkret betyder manglende tyskkundskaber, at virksomheder kan gå glip af ordrer til Tyskland, eller de kan blive overhalet indenom af konkurrenter, som sprogligt er lettere tilgængelige for det tyske marked.

»Det har en kæmpestor betydning, at man kan tysk på et relativt højt niveau, så man kan føre en samtale, forhandle og læse en instruktion eller kontrakt, der er skrevet på tysk,« siger Mette Fjord Sørensen.

Derfor er det afgørende, at der uddannes flere tysklærere, mener hun. Særligt da mange tysklærere går på pension de kommende år.

Derudover er der ifølge underdirektøren brug for opmærksomhed på, at tysk og andre fremmedsprog som fransk, spansk og kinesisk er vigtige at kunne, hvis man vil orientere sig uden for den engelsktalende del af verden.

Læs også