Få overblikket: Her er de tyske koalitionsmuligheder

Uanset hvordan det tyske valg ender søndag, skal der forhandles om, hvilke partier der skal i regering efterfølgende. Her er et overblik over mulighederne.

Tyskerne er i fuld gang med at afgive deres stemmer. Foto: Thilo Schmuelgen/Reuters/Ritzau Scanpix. Koalitionsmuligheden er navngivet trafiklys-koalition, da den består af SPD (rød), FDP (gul) og De Grønne (grøn). Arkivfoto: Jens Dresling//Ritzau Scanpix. Den mulige regeringskoalition bestående af CDU (sort), FDP (gul) og De Grønne (grøn) udgør farverne på det jamaicanske flag, og er blevet navngivet derefter. Arkivfoto: Sascha Steinach/AP/Ritzau Scanpix. Arkivfoto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix. Det tyske flag har samme farvekombination som en mulig kombination med CDU/CSU (sort), SPD (rød) og FDP (gul). Arkivfoto: Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix. Groko-koalitionen er en koalition mellem de to store tyske partier; konservative CDU/CSU og socialdemokratiske SPD. Arkivfoto: Jan-Philipp Strobel/AP/Ritzau Scanpix. En regeringskoalition mellem SPD (rød), Die Linke (lyserød) og De Grønne (grøn) kaldes simpelthen bare Rød-Rød-Grøn. Arkivfoto: Torsten Sukrow/AP/Ritzau Scanpix.

Tyskerne er i fuld gang med at afgive deres stemmer til det, der ifølge meningsmålingerne bliver et neglebidende tæt valg, hvor usædvanligt mange til det sidste har været i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds.

Kanslerkandidaten Olaf Scholz og det socialdemokratiske SPD havde en smal føring i de seneste meningsmålinger, tæt forfulgt af CDU og søsterpartiet CSU og deres kanslerkandidat, Armin Laschet. Den tredje kanslerkandidat Annalena Baerbock og hendes parti, De Grønne, lå til gengæld et stykke bag de to andre.

Men det er altså stadig langt fra sikkert at spå om, hvem der kommer til at erstatte Angela Merkel, der har været Tysklands kansler i 16 år. Først når de første officielle exitpolls offentliggøres omkring kl. 18, vil vi være tættere på at kunne se, hvordan tyskerne har stemt.

Ret sikkert er det dog, at ingen af partierne selv får mere end halvdelen af pladserne i det tyske parlament, Forbundsdagen, og uanset udfaldet er der derfor lagt op til koalitionsforhandlinger efter valgdagen, eftersom tyskerne har stærk tradition for flertalsregeringer. Meget tyder på, at det kan blive endda lange og svære forhandlinger.

Allerede forud for valget spekuleres der i mulighederne, som tyskerne ofte navngiver baseret på partiernes farver, og også i den sidste tv-debat mellem partilederne blev forskellige mulige koalitionsregeringer vendt.

På forhånd har partierne afvist at danne koalition med det højrenationale parti Alternative für Deutschland. Men de resterende fem partier, som står til at komme i Forbundsdagen, indgår på kryds og tværs i forskellige mulige konstellationer.

Her er et overblik over mulighederne, som bl.a. de tyske medier Deutsche Welle og Deutschlandradio og britiske BBC beskriver dem:

1

Trafiklys

Trafiklys-koalitionen består af det socialdemokratiske SPD, det liberale parti FDP og De Grønne, der har klimapolitik som mærkesag. FDP har tidligere afvist den konstellation, men ved dette års valg har partiet ikke afvist nogen kombinationer, og snakken har gået på, at det liberale parti meget vel kan blive tungen på vægtskålen i de kommende regeringsforhandlinger – hvad enten det bliver i en trafiklys-regering eller i en af de andre mulige koalitioner.

2

Jamaica

Jamaica-koalitionen er den mulige koalition mellem konservative CDU/CSU, FDP og De grønne. CDU og FDP har ofte dannet koalition sammen, og for mange i især CDU vil det være attraktivt at kunne danne regering med deres gamle regeringspartner og De Grønne. Det er dog ikke nemt at forene De Grønne og FDP, og et forsøg på at danne en Jamaica-koalition efter valget i 2017 slog fejl.

3

Groko

En Große Koalition, forkortet Groko, er en stor koalition mellem de to store partier CDU/CSU og SPD. Sådan en regering har tyskerne haft de seneste to valgperioder, og selvom Olaf Scholz har udtrykt modvilje mod det, kan det ikke afvises, at der kommer en ny Groko-koalition. Ved valget i 2017 konstaterede SPD, at partiet nu ville være i opposition, eftersom partiet havde fået færre stemmer end CDU og CSU. Men da Merkels forsøg på at danne regering udenom SPD fejlede, gik socialdemokraterne alligevel med til en Groko-koalition.

4

Kenya

Kenya-koalitionen er kaldenavnet for en mulig regeringskoalition mellem de tre partier, der har opstillet kanslerkandidater: CDU/CSU, SPD og De Grønne. En sådan koalition ville uden tvivl give et komfortabelt flertal i Forbundsdagen. Koalitionen har været ved magten i delstaten Brandenburg, men på føderalt niveau ville det være første gang.

5

Tyskland

Tyskland-koalitionen er den mulige koalition mellem konservative CDU/CSU, socialdemokratiske SPD og liberale FDP. Der er ikke meget erfaring med en sådan koalition, da den første af sin slags først for nylig blev dannet i delstaten Sachsen-Anhalt. På føderalt niveau er konstellationen aldrig før set, og den anses også som usandsynlig, da SPD’s Olaf Scholz har givet udtryk for, at han ikke ønsker at danne regering med CDU/CSU endnu engang.

6

Rød-Rød-Grøn

Rød-Rød-Grøn er navnet på den mulige koalition mellem SPD, venstreføjspartiet Die Linke og De Grønne. Muligheden for denne koalition er noget, som CDU tit bruger som en form for skræmmescenarie, når det går partiet dårligt i meningsmålingerne, og denne valgkamp er ingen undtagelse. I den sidste tv-debat smøg Olaf Scholz sig uden om at svare på, om han ville afvise at danne regering med det tidligere kommunistpart, Die Linke.

Kilder: Deutsche Welle, BBC, Deutschlandradio, Ritzau, JP, TV2.

Læs også
Top job