Prognose: Dødt løb mellem socialdemokratiske SPD og konservative CDU

De tyske valgsteder er lukkede. Her er resultatet af de første exit polls og prognoser.

Kanslerkandidat for det konservative CDU Armin Laschet (til venstre) og kanslerkandidat for socialdemokratiske SPD Olaf Scholz (til højre) ses afgive deres stemmer til valget. Foto: Thilo Schmuelgen og Wolgang Rattay /Pool / AFP.

Den første exit poll for den tyske tv-station ARD viste, at både socialdemokratiske SPD og konservative CDU stod til at få 25 pct. af stemmerne. Den tilsvarende for tv-stationen ZDF viste en smal sejr til SPD med 26 pct. af stemmerne, mens CDU og søsterpartiet CSU stod til 24 pct.

I løbet de næste par timer har målingerne nærmet sig hinanden, og selvom SPD og Olaf Scholz ser ud til at blive størst, er der tale om en vaskeægte valggyser.

Det står dog klart, at CDU, der har Armin Laschet som kanslerkandidat, går tilbage ved valget, mens SPD med Olaf Scholz i spidsen går frem.

I en tale efter de første tal var blevet offentliggjort sagde Armin Laschet, at »det ser ud til at blive en lang aften«.

»Der er dødt løb. Denne valgaften er en undtagelsestilstand,« sagde Laschet og fortsatte:

»Men vi kan allerede nu se, at vi ikke kan være tilfredse med det her resultat, selvom det er uvist, hvordan valget falder ud. Det bliver en lang aften. Valgresultatet betyder, at CDU og CSU står over for en stor udfordring. Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at danne en regering under os. For Tysklad har nu brug for en fremtidskoalition, der kan modernisere vores nation.«

60-årige Armin Laschet stillede op som CDU’s kanslerkandidat, efter Angela Merkel besluttede ikke at genopstille for partiet.

Den tredje kanslerkandidat Annalena Baerbock er leder for miljøpartiet De Grønne, der er markant bag de to andre partier ifølge de første exit polls. Men partiet står dog stadig til en pæn fremgang ift. det seneste valg i 2017.

Der er tale om foreløbige prognoser.

Følg valget i livebloggen her:

Læs også