Flertal vil forlænge forbud mod minkavl

Det skal være forbudt at producere mink i Danmark frem til den 31. december 2022. Det mener regeringen og dens støttepartier.

Det skal fortsat være ulovligt at bedrive minkavl i Danmark i 2022. Det mener et flertal i Folketinget på baggrund af en risikovurdering fra Statens Serum Institut. Arkivfoto: Marie Ravn

Det forbud mod minkavl, som var sat til at udløbe ved nytår, bliver forlænget med et år. Det oplyste fødevareminister Rasmus Prehn efter et møde i ministeriet tirsdag.

Her fik Folketingets partier en mundtlig redegørelse fra Statens Serum Institut (SSI) om risikoen ved at genoptage minkavl i Danmark. SSI holder fast i risikovurderingen fra den 14. juni 2021, hvor man vurderede, at minkavl »kan medføre en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse«.

Det er den risikovurdering, der får regeringen, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre til at mene, at forbuddet mod minkavl skal forlænges med yderligere et år.

»Vi har lige haft et godt møde, hvor SSI har gennemgået risikovurderingen. Set ud fra det mener regeringen, at det er det rigtige at forlænge forbuddet mod minkavl frem til den 31. december 2022,« sagde Rasmus Prehn til TV 2 News efter mødet.

Forbuddet mod minkavl blev besluttet sidste år, da regeringen beordrede alle mink aflivet af frygt for, at coronamutationer i mink kunne danne modstand mod coronavaccinerne.

»Risikoen ved, at virus kan mutere til en variant, der er modstandsdygtig over for vores vacciner, er for stor til, at jeg kan forsvare, at man skulle opretholde minkproduktion,« siger Peder Hvelplund, sundhedsordfører i Enhedslisten, til Jyllands-Posten.

Man kører rovdrift på de involverede mennesker. Det hører ingen steder hjemme. Og det er ikke ansvarligt.

Louise Simonsen, formand for organisationen Danske Mink

Han lægger vægt på, at befolkningen ikke er fuldt vaccineret, samtidig med at virus kan sprede sig fra mink til mennesker. Han mener, at Folketinget allerede nu burde nå den konklusion, at minkavl skal forbydes helt.

»Al dokumentation taler for et permanent forbud. Coronavirus er også til stede om et år, så der vil vi stå med præcis samme problematik,« siger Peder Hvelplund.

I organisationen Danske Mink, der har som erklæret mål at få genetableret minkavl i Danmark, mener man, at forlængelsen af forbuddet minder mere om en politisk beslutning end om en beslutning baseret på en faktuel risikovurdering.

»Seruminstituttet taler om en sundhedsrisiko af en ukendt størrelse ved at holde 13-15 mio. mink – vi har bedt om lov til at have under 1 mio. mink. På denne måde kører man rovdrift på de involverede mennesker. Det hører ingen steder hjemme. Og det er ikke ansvarligt,« siger Louise Simonsen, formand for Danske Mink.

Forud for tirsdagens møde bad Folketingets partier om en opdateret risikovurdering fra Statens Serum Institut. En ny risikovurdering skulle blandt andet tage den nytilkommende deltavariant i betragtning. Før weekenden kunne DR Nyheder dog fortælle, at landbrugsminister Rasmus Prehn slet ikke har bestilt den ønskede rapport. I stedet fik partierne tirsdag en mundtlig briefing fra SSI. Den gjorde bare ikke nogen klogere, mener både Venstre og De Konservative.

»Jeg synes, det er et ufuldstændigt grundlag. Det rigtige ville have været at lave en scenariemodel, hvor man spørger nogle eksperter, hvad risikoen er ved forskellige niveauer af genoptagelse af minkproduktion,« siger Per Larsen, sundhedsordfører for De Konservative.

Både Venstre og De Konservative vil presse ministeren for at få lavet en scenariebaseret risikovurdering, og så skal det sikres, at minkavlerne får den rette kompensation for, at forbuddet er blevet forlænget.

»For os er det vigtigt at sikre, at dvaleordningen forlænges, så minkavlere, der ønsker at starte igen, kan få dækket deres omkostninger i endnu et år,« siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen.

Læs også
Top job