Forside

Mette Frederiksen afviser sammenhæng mellem sms-sletning og minksag

På et pressemøde onsdag aften gik statsminister Mette Frederiksen i rette med beskyldninger om, at hun har forsøgt at skjule informationer for Minkkommissionen ved at slette sms-beskeder på sin mobiltelefon.

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksen under pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet i København, onsdag den 3. november 2021.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksens systematiske sletning af sms-beskeder begyndte, inden minksagen kom til at rulle, og det var departementschef Barbara Bertelsen, der rådgav ministeren til at slette beskederne.

Det oplyste Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag aften, efter at hun i en lille uge har nægtet at svare på en række centrale spørgsmål om sagen.

Dermed går hun i rette med spekulationer om, hvor vidt sletningen er sket for at skjule noget over for Minkkommissionen, der er i gang med at undersøge regeringens vide og ageren i forbindelse med, at den for nøjagtigt et år siden besluttede at aflive alle danske mink af frygt for virusmutationer.

Efterfølgende viste det sig ifølge regeringen selv, at der ikke var den nødvendige lovhjemmel til stede.

Men Mette Frederiksen afviste altså enhver sammenhæng mellem sletningen af sms-beskeder og minksagen.

»De to ting har ikke noget med hinanden at gøre,« sagde hun på mødet, hvor også justitsminister Nick Hækkerup var til stede.

Samtidig sagde hun, at det var »helt ved siden af skiven« og »uhørt«, at oppositionen har talt om bortskaffelse af beviser.

Det var dagbladet B.T., der fik sagen til at rulle, da det i den forgangne uge afslørede, at stabschef og særlig rådgiver Martin Justesen havde slettet sms-beskeder.

Minkkommissionen oplyste efterfølgende, at i alt fire topfolk fra Statsministeriet - herunder statsministeren og departementschef Barbara Bertelsen - har slettet deres sms-beskeder i perioden september til december 2020.

Slettes efter 30 dage

De fire har indstillet deres telefoner til automatisk at slette sms-beskeder, der er mere end 30 dage gamle, og derfor mangler de nu i Minkkommissionens materiale.

Indtil onsdag aften havde Mette Frederiksen blot forklaret, at hun var blevet rådgivet til at gøre dette i Statsministeriet, men hun ville ikke fortælle af hvem. Hun sagde også, at det var sket af sikkerhedsårsager men afviste at gå yderligere i detaljer, og hun ville heller ikke svare på, hvornår hun var begyndt at slette beskederne.

Situationen har fået oppositionen til at beskylde statsministeren for at slette beviser i sagen, og regeringen har været under voksende pres for at svare klart på, om sletningen er indført i forbindelse med beslutningen om at aflive alle danske mink.

På pressemødet onsdag valgte statsministeren så alligevel at svare på de spørgsmål, som hun ikke ville besvare i første omgang.

Mette Frederiksen indledte med at minde om, at det var en meget alvorlig situation, som Danmark stod i, da beslutningen om at aflive alle mink blev truffet.

»Det var en meget svær beslutning at træffe, men det var det eneste rigtige at gøre,« sagde hun og tilføjede, at hun - hverken da beslutningen blev truffet eller på det efterfølgende pressemøde - var klar over, at der manglede hjemmel for beslutningen.

Og sletningen af sms-beskeder var påbegyndt længe inden, understregede hun.

Mette Frederiksen oplyste, at den automatiske sletning ikke kunne tidsfæstes præcist, men at den ifølge Statsministeriet var sket senest i sommeren 2020 på råd fra Barbara Bertelsen, der allerede i sin tid som departementschef i Justitsministeriet havde haft en tilsvarende praksis.

Sletningen skete af hensyn til informationssikkerhed, og det sker fortsat, fortalte hun.

Mette Frederiksen understregede desuden, at regeringen samarbejder fuldt ud med Minkkommissionen, og at den allerede har fået udleveret mere end 22.000 sider, herunder sms-beskeder sendt til og fra medarbejder i ministeriet, samt fulde email-bokse fra hende selv og 40 medarbejdere.

Peder Hvelplund fra Enhedslisten er med egne ord »godt tilfreds« med Mette Frederiksens forklaring, og han henviser desuden, at der nu vil blive iværksat et arbejde med at skabe klare retningslinjer for, hvordan sms-beskeder skal håndteres fremadrettet:

»Vi er godt tilfredse med, at der iværksættes et arbejde med håndteringen af sms’er. Og så er det helt centralt, at vi får at vide, at det her er en praksis, der ikke har en direkte sammenhæng med minksagen. Der vil stadig rejse sig spørgsmål, men det centrale er, at der nu foregår et samarbejde,« siger han.

SF’s retsordfører Karina Lorentzen er ligeledes glad for, at der nu er blevet givet nogle svar.

»Det er åbenlyst, at der har været spekuleret meget i sagen, så det er kun godt, at det kommer frem,« siger hun.

»Vi er nu kommet tidspunktet nærmere - omkring sommeren 2020 - og vi må jo lægge til grund, at det er rigtigt. Og det fjerner jo så også mistanken om, at det skulle være sket omkring tidspunktet for nedsættelsen af kommissionen,« fortsætter hun.

Sms-beskeder har vakt opsigt

Selv om sms-beskederne er blevet slettet af bl.a. Mette Frederiksen og departementschef Barbara Bertelsen, er flere af Bertelsens beskeder alligevel dukket op i Minkkommissionen, fordi de var blevet bevaret af modtageren.

Her har de vakt betydelig opsigt, fordi de viste, hvordan departementschefen lagde pres på Fødevareministeriet og daværende fødevareminister Mogens Jensen.

Barbara Bertelsen ville have Fødevareministeriet til at påtage sig ansvaret for den manglende lovhjemmel.

Regeringens liv var på spil, og Mogens Jensen og Fødevareministeriet skulle med Barbara Bertelsens ord lægge sig ned og »rulle sig«, lød det i én af flere sms-beskeder til Fødevareministeriets departementschef, Henrik Studsgaard.

Kort efter valgte Mogens Jensen at trække sig som fødevareminister.

It-specialister fra politiet skal nu forsøge at genskabe de slettede sms-beskeder. På pressemødet afviste Mette Frederiksen at eventuelt genskabte sms-beskeder vil vise nyt om hendes viden om den manglende lovhjemmel.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.