Mette Frederiksen: Jeg vil ikke uddele ansvar for rod i Skat

Skattekommissionen må afgøre, om politikere har ansvar for rod i Skat, siger Mette Frederiksen.

- Jeg går ikke og uddeler navne eller ansvar, nu kæmper vi for at få kommissionen nedsat, så er det den, der skal placere et eventuelt ansvar, siger Mette Frederiksen. Foto: Ditte Lysgaard Holm/Polfoto

Politikere med ansvar for problemerne i Skat bør forlade landspolitik. Det mener et flertal af vælgerne ifølge en ny meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau.

Dermed giver vælgerne udtryk for, at den kommende statsminister bør tænke sig om, før vedkommende udpeger sit ministerhold.

Nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ønskede fredag ikke at besvare Ritzaus spørgsmål på Folkemødet på Bornholm.

Han vil i tilfælde af en valgsejr skulle tage stilling til, om Kristian Jensen, der var skatteminister fra 2004 til 2010, skal have en ny ministerpost.

Lige nu er det dog Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der ifølge meningsmålingerne står til at skulle danne den næste regering.

Blandt de mulige ministeremner i Socialdemokratiet er tidligere skatteminister Benny Engelbrecht, der som finansordfører har et af partiets centrale ordførerskaber.

Derudover vil De Radikales leder, Morten Østergaard, være selvskrevet til en fremtrædende ministerpost, hvis Mette Frederiksen danner en ny SR-regering.

Han var skatteminister i 2014, hvor Skatteministeriets Interne Revision udtrykte alvorlig bekymring over det nu skrottede inddrivelsessystem EFI.

Spørgsmål: Kan du udpege en minister, som har haft et medansvar for skandalerne i Skat, i din eventuelle regering?

- Jeg går ikke og uddeler navne eller ansvar, nu kæmper vi for at få kommissionen nedsat, så er det den, der skal placere et eventuelt ansvar, siger Mette Frederiksen.

Det vakte opsigt, da Mette Frederiksen i sin 1. maj-tale efter længere tids borgfred om Skat gik ud med en kritik af Venstres Kristian Jensen.

- Da Kristian Jensen var skatteminister, blev vores skattesystem år for år en skygge af sig selv, sagde Mette Frederiksen og tilføjede:

- Skal man efterhånden grine eller græde? Så er der udbytteskatten. Så er der inddrivelsen. Så er der restancerne. Det går ikke, lød det fra Socialdemokratiets partiformand, der erklærede, at tilliden til Skat er væk.

Spørgsmål: Du har selv peget på Kristian Jensen, som en af dem der har haft et ansvar. Kan en minister sidde i din regering, hvis vedkommende har haft et medansvar?

- Jeg vil faktisk ikke gå længere ind i den diskussion. Det vi bruger vores energi på nu, det er at få nedsat en kommission på skatteområdet.

- Jeg håber på, at vi kan være helt færdige med arbejdet, inden vi går på sommerferie, så den også kan komme i gang med sit arbejde, siger Mette Frederiksen.

BRANCHENYT
Læs også