Anna Mee Allerslev trækker sig

Københavns Kommunes beskæftigelses- og integrationsborgmester trækker sig efter kritik.

Foto: Sebastian Buur Gunvald

Den radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, Anna Mee Allerslev, trækker sig.

Det oplyser hun på sin Facebook-side. Hun inviterer til pressemøde på Københavns Rådhus onsdag kl. 13.30, lyder det.

Meldingen kommer efter en stribe sager om Anna Mee Allerslev, der har floreret i medierne siden september med massiv kritik som følge.

Den 12. september kunne BT fortælle, at borgmesteren gratis havde lejet rådhushallen på Københavns Rådhus til sin bryllupsreception i august i år.

Sagen kort
  • I september afslørede BT og Ekstra Bladet, at Anna Mee Allerslev (R) gratis havde lånt rådhushallen på Københavns Rådhus til sin private bryllupsreception i august 2017. Normalt koster det 65.000 i døgnet at leje hallen til private arrangementer.
  • Allerslev har siden bedt Økonomiforvaltningen om at få foretaget en ekstern undersøgelse af reglerne for udlejning af lokaler. Reglerne skal nu strammes op.
  • 18. oktober oplyste R-borgmesteren, at hun betaler de 65.000 kroner for leje af rådhushallen.
  • 24. oktober meddelte hun, at hun også vil betale 1.000 kr. for et festlokale, som et murerfirma gratis stille til rådighed for til hendes 30-års fødselsdag i 2014.
  • Den 25. september skrev BT, at borgmesteren skal have bedt Teknik- og Miljøforvaltningen om at hjælpe med tilladelse i en stor byggesag, som Øens Murerfirma havde liggende til sagsbehandling.
Sidenhen skrev BT og Ekstra Bladet, at borgmesteren havde stillet 84 spørgsmål om detaljer i bryllupsplanlægningen til embedsmænd i kommunen, samt at hun fik stillet et gratis festlokale til rådighed hos Øens Murerfirma til sin 30-års fødselsdagsfest i 2014. Hun har siden valgt at betale for leje af begge lokaler, hhv. 65.000 kr. og 1.000 kr.

Midt i sagen valgte lokalformanden i hovedstaden, Bo Nissen Knudsen, tirsdag at trække sig i protest mod spidskandidaten. Han forklarede i et Facebook-opslag, at han ikke længere kan »stå inde for den måde som kommunalvalget i København håndteres på«.

I samme opslag blev det understreget, at hans valg ikke havde med de aktuelle festsager at gøre. Nissen Knudsen skrev videre i opslaget, at han mener, at Anna Mee Allerslevs »offentlige stormvejr« er blæst ud af proportion, og at sagerne hører til kategorien af »dumheder som vi alle kan begå, og som vi må rette op på efter bedste evne«.

Til gengæld kan han ikke stå inde for, at spidskandidaten »midt i stormvejret, har prioriteret at bruge sin tid på interne intriger i partiet og på systematisk og med talløse løgne at underminere partiforeningens demokratiske strukturer og beslutningsgange,« lød det i opslaget.

Det har ikke været muligt at få en uddybning om disse uenigheder fra hverken Nissen Knudsen eller Anna Mee Allerslev.

Senere tirsdag kom det frem, at den tidligere formand for De Radikale i Københavns kampagneudvalg, Rasmus Pontoppidan, trak sig fra allerede en måned siden med direkte reference til spidskandidat Anna Mee Allerslevs ageren. Det bekræftede han tirsdag over for Ritzau.

Lørdag trak nummer fire på partiets liste, Randi Hjortsholm, også sin støtte til Allerslev. Det skete til gengæld som direkte konsekvens af borgmesterens håndtering af festsagerne.

Endelig har Charlotte Fischer, som er tidligere folketingsmedlem for De Radikale, og som nu sidder i regionsrådet i Hovedstaden og desuden er formand for Danske Regioners psykiatriudvalg, onsdag rettet skarp kritik mod Allerslevs håndtering af sagerne. Det skete, efter BT onsdag bragte en historie om, at borgmesteren angiveligt har forsøgt at bruge sin position til at fremme en byggesag for en ven i Øens Murerfirma.

I et opslag på Facebook har Charlotte Fischer opfordret borgmesteren til at trække sig som kandidat - og gerne helt fra listen.

»Mit gode parti og jeg kan ikke mere. Anna Mee bør trække sig - som borgmesterkandidat og allerbedst fra listen. Det her hører til i den kasse, der hedder korruption. Det er ikke alene tankeløst, men forsmædeligt,« skriver Charlotte Fischer.

Alt sammen er sket lige op til det forestående kommunalvalg den 21. november. Ifølge kommunal- og valgforsker på Danmarks Medie- og Journalist højskole, Roger Buch, kan en kandidat ikke tilbagetrække sit tilsagn om at virke som kandidat tilbage, når først kandidatlisten er indleveret til valgbestyrelsen, skriver Ritzau.

Derfor kan Anna Mee Allerslev godt stoppe med at føre valgkamp, men hun vil stadig stå på stemmesedlen og potentielt kunne blive valgt, siger valgforskeren til nyhedsbureauet.

BRANCHENYT
Læs også