Global

Facebookstifterens to dage i Washingtons varmeste stol

Facebooks topchef og stifter har tirsdag og onsdag afgivet forklaringer til kongressen angående skandalen om misbrug af 87 mio. brugeres data. Det blev en undskyldning, der gik verden rundt. Nu vil EU give ham samme tur.

Mande i midten, Facebookstifter Mark Zuckerberg, kan se tilbage på to dage i orkanens øje efter sine høringer i begge kongressens kamre tirsdag og onsdag. Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais

Facebookstifter Mark Zuckerberg plejer at optræde afslappet i en forholdsvis tætsiddende, logofri bomuldstshirt med rund hals. Nogle gange har han en hættetrøje på.

Men da han tirsdag eftermiddag først stod skoleret i senatet og onsdag i Repræsentanternes Hus, omgivet af kritiske lovgivere, der snildt kunne være hans bedsteforældre, lignede han mere en skræmt konfirmand, utilpas i jakkesæt og slips, der ventede på at få et verbalt møgfald, end den it-milliardærnørd med kedelig frisure, han egentlig er. 

Emnet var også alvorligt: Oplysninger om op mod 87 mio. brugere, heraf over 40.000 danskere, er blevet kompromitteret. Hvad vil Facebook gøre ved det?

Da Zuckerberg først fik ordet, kom der liv i ansigtet.

»Facebook er en idealistisk og optimistisk virksomhed. I det meste af vores eksistens har vi fokuseret på det gode, det at bringe folk sammen kan gøre. Som Facebook er vokset har folk over alt fået et kraftfuldt værktøj, der kan holde forbindelsen med dem, de elsker, lade deres stemmer blive hørt og bygge fællesskaber og forretninger. […] Det står nu klart, at vi ikke gjorde nok til at forhindre disse værktøjer til at blive brugt til skadelige formål. Det gælder fake news, hate speach, udenlandsk indblanding i valg såvel som udviklere og data privacy. Vi tog ikke et bred nok udgangspunkt af vores ansvar, og det var en stor fejl. Det var min fejl, og det undskylder jeg. Jeg startede Facebook, jeg styrer det, og jeg er ansvarlig for, hvad der skete,« sagde han med ansigtet i sine alvorligste folder.  

Ord som »det må jeg lige få mit team til at komme tilbage med«, »tak for at give mig mulighed for at afklare det« og generelle beklagelser fyldte en del begge dage, men viste også, at Zuckerberg – hvis man skal tro ham – ser meget alvorligt på hele sagen, og der er sat store projekter i gang for at undgå gentagelser. Især når det handler om at undgå russisk indblanding i amerikanske valg.

De særligt interesserede kan i ro og mag læse en båndudskrift af hele senatshøringen lige her (tak til Washington Post), og hvis du vil læse Zuckerbergs noter, så var der en hurtig fotograf på stedet:

Zuckerberg har forklaret, at der siden 2016 har været et par vigtigt valg i bl.a. Tyskland og Frankrig, hvor man har taget læren af 2016-valget med og blevet bedre

»2018 er et utrolig vigtigt år i USA, men også i lande som Brasilien, Mexico, Pakistan og Ungarn, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at beskytte integriteten af de valg,« sagde han og forklarede, at der er lukket titusindvis af falske profiler.

Mest omdiskuteret var hans svar til South Carolinas senator, Lindsey Graham. Graham fik mere eller mindre Zuckerberg til at sige, at Facebook er et monopol, og da de talte om regulering af Facebokk, meldte Zuckerberg sig under fanerne.

»Hvis det er den rigtige regulering, så ja,« var hans svar på, om de går ind for regulering af Facebook, og han tilføjede »Absolutely!« til, at han gerne vil samarbejde om at lave reglerne.

I løbet af onsdagens høring var der også kritiske spørgsmål, hvor det bl.a. kom frem, at flere tusinde apps nu bliver undersøgt af Facebook, da de kan have misbrugt brugernes data, lige som Zuckerbergs egen profil er blevet misbrugt i sagen med Cambridge Analytica.

Zuckerbergs optræden gav tirsdag Facebook-aktien en hop på 5 pct., svarende til 17 mia. dollars., og præstationen førte til mange kommentarer kloden over om Facebooks rolle og ageren i sagen.

»Det vil være helt på sin plads at få Zuckerberg til Europaparlamentet og stille nogle europæiske spørgsmål til ham,« lød det ifølge Bloomberg fra EU’s kommissær for retslige anliggender, Vera Jourvá, som torsdag den 12. april har et møde med Facebooks driftsdirektør Sheryl Sandberg.

Ifht. Zuckerbergs optræden var et panel på fem eksperter i krisehåndtering, som Wall Street Journal talte med, forholdsvis uenige.

Det kørte lige fra topkarakter til »han forspildte en gylden chance«.

I den mere humorisktiske ende har flere kendisser lavet fis med Zuckerbergs stil, svar og håndtering af høringer, bl.a. "det er sjovt at se en heksejagt fange en rigtig heks".

Skandalen som sendte Zuckerberg i den varme stol opstod i midten af sidste måned, da en tidligere ansat i dataselskabet Cambridge Analytica, Chris Wiley, fortalte, hvordan man via en bagdør havde fået over 50 mio. profiler ud af Facebook. Det gjorde selskabet i stand til meget nøje at målrette budskaber og artikler til udvalgte grupper under den amerikanske valgkamp, hvilket – blev det mere end antydet – i sidste ende gjorde udfaldet for Donald Trump, hvis valgkamp Cambridge Analytica var tilknyttet.

Siden da har der bl.a. kørt en kampagne på de sociale medier under navnet ”Delete Facebook”, som opfordrer folk til slette deres Facebook-side. Det har kendte skuespillere som Jim Carey og Will Ferrell samt Tesla-topchefen Elon Musk gjort.

Læs også
Top job