Global

Indien vil lande på månen i 2020 efter mislykket forsøg

Hvis missionen lykkedes, bliver Indien den fjerde nation i verdenshistorien, der står bag en månelanding.

Foto: Jens Dresling

Indien planlægger månelanding i år efter mission i september, der endte i styrt.

Det skriver Bloomberg.

I et tidligere forsøg styrtede det indiske månelandingsfartøj Vikram ned på månens overflade. Det indiske rumagentur mistede kontaktet til fartøjet, da det kun var to kilometer og få sekunder fra at lande på månen. Hvis missionen havde lykkedes, ville Indien være blevet den fjerde nation i verdenshistorien, der lykkedes med en ubemandet månelanding.

Men nu vil landet i år gøre endnu et forsøg. Den næsten mission til månen, der kaldes Chandrayaan 3-missionen, skal bruge erfaringer fra den forrige mission, fortæller K. Sivan, der er formand for den indiske rumforskningsagenturet til Bloomberg.

Han fortæller også, at der er fremskridt i planerne om Indiens første bemandede rummission, da rumagenturet har udvalgt fire astronauter. Mission i 2022 er planlagt at koste 1,4 mia. dollars, og det indiske rumagentur planlægger at sende astronauterne på en syv-dages rejse rundt om jorden.

Indiens premierminister Narendra Modi har siden sin indtrædelse i 2014 skærpet Indiens fokus på rumforskning. Her er der bla. planlagt missioner med formål at studere solen og venus, og nu har landet også sin egen rumstation.

Indien og Kina er begge nationer, der forsøger at udvikle sig inden for rumforskning. Mens Kina var det første land, der landede en rover på 'den mørke side' af månen, havde Indien sigtet mod at blive den første nation til at lande på månens 'sydpol'. Også 'sydpolen' sigter Nasa efter at ramme med sin Artemis-mission i 2024.

Udover nationer konkurrerer rigmænd som Jeff Bezos, Elon Musk og Richard Branson også i det uofficielle rumkapløb med bla. til formål at opsende satellitter, der skal være første skridt til at sende turister til rummet.

BRANCHENYT
Læs også