»Det er ret skræmmende at være, hvor vi er lige nu«

Paul Benson har handlet obligationer i årtier. I dag udvikler han nye modeller for handel i de mest risikable obligationer, high yield. Han er bekymret for, at den nuværende situation kan få det hele til at »ende slemt«.

Paul Benson mener, at vi skal passe på med at blive for forsigtige med vores investeringer, selvom der er meget usikkerhed i markedet lige nu. Foto: Nicolaj Lorenzen

Første gang, Finans møder Paul Benson, er på et af hans få besøg i Danmark. Vi har kun kort tid til lige at hilse på hinanden. Planen er, at vi skal mødes til en investeringskonference i London ugen efter til et interview, men vi skal lige have taget nogle fotos i København.

Paul Benson undskylder straks sit rustne danske, mens vi går i de grå københavnske stræder, selvom det kører ganske glimrende. Han forlod Danmark som 17-årig. I dag bor og arbejder han i San Francisco for kapitalforvalteren Mellon, der er en del af BNY Mellon Investment Management. Hans mor bor stadig i Hørsholm i Nordsjælland, så turen går indimellem forbi Danmark.

Skæbnen vil, at coronavirus sætter en stopper for vores fysiske møde i London, men det stopper ikke Paul Benson, så vi sætter et videomøde op.

Paul Benson er chef for en helt særlig obligationsenhed hos Mellon, der har udviklet en ny metode til at handle obligationer i porteføljer for til dels at gøre det billigere at investere, men også i et forsøg på at gøre det svært omsættelige high yield-marked (risikable virksomhedsobligationer, red.) mere likvidt.

»Det er nemmere at investere, hvis omkostningerne er lavere. Og det er nemmere at komme ud, hvis du mener, at risikoen er for høj,« forklarer Paul Benson om en af tankerne bag at gøre investering i højrenteobligationer mere tilgængelige.

Og det med at kunne komme hurtigt og billigt ud er yderst aktuelt lige nu.

Det, der kan udfolde sig de næste måneder, kan blive meget smertefuldt.

Paul Benson, chef for obligationsinvesteringer hos Mellon

Spredningen af coronavirus har fået investorerne til at trække penge ud af de finansielle markeder i stor hast. Særligt ud af de mere risikable investeringer. Aktierne er styrtdykket, og det samme er prisen på de mest risikable virksomhedsobligationer.

Men egentlig går Paul Benson ikke op i, om high yield er en god eller dårlig investering lige nu. Det lader han sine kunder om selv at vælge. Strategien er, at fonden skal følge benchmark meget præcist, både når det går op og ned.

»Hvis vi pludselig får et dramatisk fald i high yield, så vil vi også få et fald i vores afkast,« siger Paul Benson.

»Men hvis kunden vælger at investere i high yield, så mener jeg, at vores strategi er den bedste, fordi den gør investeringen likvid til en meget lav pris og på samme tid giver et beskedent merafkast med en lille risiko,« siger Paul Benson.

En af udfordringerne ved high yield-obligationer er, at det er en illikvid investering. Det betyder bl.a., at det kan være svært at komme af med obligationerne i krisetider, eller at prisen kan blive meget ufordelagtig.

Flere eksperter har i den seneste tid advaret mod den kæmpe bunke af virksomhedsgæld, der har hobet sig op i verden siden finanskrisen. Andelen af virksomhedsgæld er firedoblet siden før finanskrisen. Samlet set er der udestående virksomhedsgæld for 13.500 mia. dollars i henhold til OECD, der har advaret om den store gældsbyrde.

Det er da også en bekymring, som Paul Benson deler.

»Det er ret skræmmende at være, hvor vi er nu lige nu. Centralbankerne har efter finanskrisen besluttet, at kvantitative lempelser (støtteopkøb af obligationer, red.) er den eneste vej til at redde systemet fra et kollaps. Måske lykkes det for dem, men mange af os spekulerer på, hvor det ender.«

Coronavirus har sat gang i en ekstra risikofaktor for obligationerne, da flere virksomheder bliver ramt af manglende salg og efterspørgsel, og den manglende indtjening kan skubbe til selskabernes kreditværdighed. Og den største risiko i Paul Bensons fond er risikoen for konkurser.

»Det, der kan udfolde sig de næste måneder, kan blive meget smertefuldt, og det kan føre til nedgraderinger og konkurser i high yield-markedet. Det er bestemt noget, vi ser seriøst på,« lyder det fra obligationschefen.

Paul Bensons fond har udviklet et system, der ud fra rent kvantitative modeller og algoritmer screener markedet og fortæller, hvilke risici fonden i øjeblikket har overvægtet eller undervægtet. Derudfra køber og sælger fonden obligationerne, så den afspejler risikoen i benchmark og på samme tid undgår at overvægte de mest risikable virksomheder. Typisk handler den flere hundrede obligationer på en gang i en samlet portefølje.

High yield-obligationer er kategorien af de mest risikable virksomhedsobligationer, hvor virksomhederne typisk har høj gæld eller en dårlig kreditværdighed. Derfor får investorerne også en risikopræmie for at investere i dem, men den præmie har været ekstremt lav i de seneste år i takt med, at investorerne har sprøjtet penge ind i mere risikable investeringer for at jage afkast.

Paul Benson er vokset op i Danmark. I dag bor han i San Francisco og står for forvaltning af i alt 51 mia. kr. i kapitalforvalteren Mellon. Foto: Nicolai Lorenzen

Hvordan ser du markedet lige nu med alle de penge, der er strømmet ind i virksomhedsgæld og med udsigt til, at virksomhederne kan løbe ind i indtjeningsproblemer bl.a. pga. coronavirus?

»Jeg er da bekymret over den langsigtede risiko, om vi er i en obligationsboble, der kan ende slemt. For hvad med næste gang vi får en krise, har vi så nogen ammunition tilbage? Men som obligationsinvestor er det bare umuligt for mig at forudse, om det sker om et år, om 10 år eller aldrig.«

Men hvad skal man så gøre som investor?

»Vi må ikke blive for risikoaverse og være for forsigtige. At være udenfor markedet lige nu er også dyrt. Det er komplekse tider, fordi investorer er nødt til at tage en vis risiko, men hvor skal du tage den risiko? Der er ingen perfekt aktivklasse lige nu.«

Men hvad er dit bud?

»Investorer skal være opmærksomme på det risikojusterede afkast og diversificere investeringerne. Jeg mener, at high yield, selvom jeg selvfølgelig er biased, ligger et godt sted mellem aktier og investment grade-obligationer (mere sikre obligationer, red.), hvor du får en vis risikopræmie. Man skal naturligvis beskytte sig selv, så godt man kan, men stadig være nødt til at prøve at få noget afkast, hvis man skal sikre sin egen pension.«

Men high yield virker til at være meget risikabel lige nu?

»Jeg er ikke uenig med dig, men så igen – i forhold til hvad? Aktier ser også ud til at være ret risikable lige nu. Hvis vi ser historisk på det, så plejer nedture i high yield at være hurtigt overstået. Typisk vender de efter 6-12 måneder. Så du bliver generelt godt kompenseret for den risiko, du tager i high yield.«

Paul Benson har 26 års erfaring i obligationsmarkedet. Efter at have begyndt karrieren i aktieafdelingen i den hedengangne Bankers Trust, startede han en handelsafdeling op i Tokyo på obligationsfronten. Senere rykkede han til Pimco, der er verdens største obligationsinvestor. I 2005 kom han til Mellon, hvor han skulle styre obligationsporteføljerne.

Hvis vi ser historisk på det, så plejer nedture i high yield at være hurtig overstået. Typisk vender de efter 6-12 måneder.

Paul Benson, chef for obligationsinvesteringer hos Mellon

»For otte år siden kom en stor potentiel kunde til os og sagde: ”Hvordan kan det være, at aktive forvaltere i high yield næsten altid underperformer benchmark?”. Man burde forvente, at i det mindste halvdelen ville gøre det bedre end markedet, men det gjorde de ikke,« forklarer Paul Benson.

Det fik Benson og hans team til at se nærmere på området. Det viste sig, at de fleste aktive forvaltere ikke kunne præstere bedre end markedet bl.a. pga. høje handelsomkostninger.

Mellon fik ikke kunden, men i stedet begyndte man at udvikle de nye faktorbaserede investeringsmodeller, der skulle følge et indeks med langt lavere omkostninger. Noget, der er blevet meget populært på aktiemarkedet i de såkaldte ETF’er, men som er langt sværere på obligationsmarkedet.

Men på trods af usikkerhed om en obligationsboble, coronavirus og konkursbølge, så tror Paul Benson, at der stadig vil være stor efterspørgsel efter højrenteobligationerne på den anden side. Dog nødvendigvis ikke dem alle.

»Vi vil fortsat være i et lavrentemiljø, og så snart verden bliver mindre bekymret om coronavirus, vil investorerne komme tilbage og flokkes om at finde afkast. Men bare fordi, at alle køber det, betyder det ikke, at virksomhederne har fået det fundamentalt bedre. Mange selskaber vil være ramt af, hvad der foregår lige nu særligt i en række sektorer inden for f.eks. energi og transport.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.