Aktier

Fortonet handelskrigsfrygt gav grønne aktiemarkeder

Teknologi- og industriselskaberne gik torsdag foran i et grønt amerikansk aktiemarked, der lige som de asiatiske og europæiske faldt mere til ro, efter at frygt for konsekvenserne af en eskalering af handelskrigen mellem Kina og USA onsdag trak mørke skyer ind over aktiemarkederne.

Foto: AP Photo/Richard Drew

Det brede S&P 500-indeks sluttede torsdag 0,9 pct. højere, mens Dow Jones-indekset også vandt 0,9 pct., og Nasdaq steg 1,4 pct. Sidstnævnte sluttede desuden dagen i rekord.

Før handelsstart modtog markedet et par makroøkonomiske nøgletal for nytilmeldte ledige i USA i sidste uge, og her var antallet rapporteret til 214.000 mod et ventet antal på 225.000 nye ledige.

Større vægt tillægges udviklingen i den amerikanske inflation målt på kerneforbrugerpriserne, som blev 2,3 pct., der svarede til økonomernes forventninger ifølge Bloomberg News.

Ifølge Lars Skovgaard Andersen, der er senioraktierådgiver hos Danske Bank, drog de amerikanske investorer et lettelsens suk, da Kina ikke i løbet af torsdagen svarede igen med konkrete gengældelsestiltag efter USA's annoncering af mulige nye toldsatser på kinesiske varer onsdag.

- Kineserne er ikke kommet med et direkte modsvar, og tværtimod har de været ude at sige, at de helst vil undgå en handelskrig, men at de endnu ikke har talt med USA. Det er en opblødning, at vi ikke ser den samme hårde retorik den anden vej.

- Tarifferne betyder på nuværende tidspunkt ikke ret meget for økonomien. Hvis det eskalerer, får det en større betydning, men langt de fleste kender Trump. Det er den måde, han forhandler på, og derfor er opfattelsen i markedet stadig, at der kommer en løsning. Spørgsmålet er bare hvornår, siger han til Ritzau Finans.

Den amerikanske regnskabssæson er også for alvor skudt i gang i denne uge, og forventningen er, at selskaberne overordnet set vil fremvise en pæn vækst i indtjeningen.

Teknologisektoren havde en god dag torsdag, og Facebook, Microsoft, Amazon, Apple samt Alphabet mærkede den bedre stemning, da aktierne steg mellem 1,7 pct. og 2,6 pct.

Også industrisektoren var i god gænge efter faldet onsdag. Boeing og Caterpillar var med til at drive sektorens fremgang med stigninger på henholdsvis 1,6 pct. og 2 pct.

Den helt store højdespringer var torsdag CA Technologies, der steg 18,7 pct., efter at chipproducenten Broadcom overraskede investorerne med et køb af softwareselskabet for 18,9 mio. dollar. Broadcom-aktien faldt omvendt 13,8 pct.

Det var ikke den eneste selskabshandel, der var i fokus på det amerikanske aktiemarked torsdag.

Comcast øgede nemlig sit bud på britiske Sky til 34 mia. dollar og trumfer dermed buddet fra 21st Century Fox, der blev offentliggjort onsdag. Comcasts aktie steg 2,3 pct., mens Fox-aktien tabte 0,8 pct.

Blandt de regnskabsaktuelle selskaber var luftfartsselskabet Delta Air Lines, som nedjusterede sine forventninger til hele året som følge af de markante stigninger i brændstofpriserne i årets første to kvartaler.

- Med en forventet 2 mia. dollar højere brændstofregning i 2018 forventer vi nu, at vores helårsindtjening vil være 5,35 til 5,70 dollar per aktie. Vi har haft succes med at adressere brændstofprisstigningen og kompensere for to tredjedele af påvirkningen i junikvartalet, siger Ed Bastian, der er administrerende direktør, i regnskabet torsdag.

Alligevel steg aktien 1,8 pct. på børsen torsdag. Regnskabet for andet kvartal indeholdt da også en højere indtjening per aktie i andet kvartal end ventet på 1,77 dollar. Her havde analytikerne ventet en indtjening på 1,72 dollar per aktie ifølge Bloomberg News.

Fredag kommer der for alvor gang i regnskabsnyhederne med kvartalstal fra finansgiganterne JPMorgan, Citigroup og Wells Fargo. Og ifølge Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank er der lagt op til godkendte regnskaber fra bankerne.

- Det vil kigge på i bankregnskaberne fredag er, om vi begynder at kunne se dårlige lån. Renterne er steget, og vi ser på, hvordan de klarer det, og om der er vækst i låneporteføljerne, siger han og fortæller, at det særligt er virksomhedernes investeringer, som han vil holde øje med i løbet af regnskabssæsonen.

Læs også
Top job