Aktier

Lette aktiefald efter lang weekend

De amerikanske investorer kom tirsdag tilbage fra lang weekend med mindre risikoappetit og solgte ud af aktierne, ligesom man så det på de øvrige globale markeder tirsdag.

Foto: AP/Richard Drew

Det brede S&P 500-indeks faldt med XYZ pct., men var dog på et tidspunkt så langt nede som med 0,6 pct. Dow Jones-indekset med blot 30 aktier i sig tabte XYZ pct. Teknologitunge Nasdaq vendte et minus på 0,8 pct. til et fald på kun XYZ pct.

Der var ny uro og bekymring omkring de nye markeder, hvor valutaerne i Tyrkiet, Sydafrika, Indonesien, Argentina og Mexico var under særligt pres, og en eskalering af handelskrigen satte dagsordenen. Alligevel kravlede aktierne i USA op fra bunden og sluttede med blot mindre fald.

Sidste uges meldinger om, at USA's præsident, Donald Trump, ønsker en hurtig vedtagelse af nye toldsatser på kinesiske varer for 200 mia. dollar, måske allerede i denne uge, spøgte dog mest. Samtidig har man fortsat ikke opnået enighed med Canada om en ny handelsaftale, og Trump har truet med at efterlade naboen i nord på perronen, når man underskriver en ny handelsaftale med Mexico.

- Vi ser et typisk mønster efter en lang weekend i USA. Asien klarede sig egentlig OK, men det europæiske marked blev dårligere og dårligere henover dagen, efterhånden som de amerikanske aktiefutures vendte pilen nedad. Vi har set det før. Når USA er lukket, så bliver europæerne bange. Men da investorerne i USA fik fordøjet weekendens nyheder, så endte markedet med at vinde det meste af det tabte tilbage, siger seniorstrateg i Danske Bank, Lars Skovgaard Andersen.

- Det arter sig godt i USA. Regnskaberne er gode, og de økonomiske data er stærke. Dollaren bliver måske et irritationsmoment for nogen virksomheder senere, men de fleste venter nok på meldingerne torsdag og fredag om mulige nye toldsatser.

Lars Skovgaard Andersen peger på, at mange investorer afventer udmeldingen fra USA's regering torsdag eller fredag. Han siger, at hvis de asiatiske aktier, og især de kinesiske aktier, ikke falder kraftigt på eventuelle nye toldsatser, så bør det udnyttes til at samle op i regionen, som Danske Bank har et godt øje til.

Set henover sektorerne var kun 3 ud af 12 sektorer i plus i S&P 500-indekset. I bund lå telekommunikation med et minus på XYZ pct. To nedjusteringer af anbefalingen i USA's største mobiloperatør Verizon kostede for aktien, som faldt med XYZ pct.

Fast ejendom faldt også med XYZ pct., da tirsdagens rentehop på 4 basispoint forringer afkastet ved ejendomsinvesteringer. Råvarer og materialer mistede XYZ pct.

I toppen fandt man finansaktierne, som vandt XYZ pct. på den stigende rente, som styrker kerneindtjeningen i bankernes ind- og udlån, mens den defensive forsyningssektor steg XYZ pct.

Teknologiaktierne, som vejer godt en fjerdedel i S&P 500, faldt med XYZ pct. Her trak Facebook ned med XYZ pct., mens Googles moderselskab, Alphabet, tabte XYZ pct. Donald Trump har raslet med sablen over for Facebook og Google, og ifølge Danske Banks seniorstrateg er der frygt for, at de kan blive udsat for regulering.

Apple steg derimod med XYZ pct. til ny rekord i XYZ dollar, mens Amazon, der i indekset anses for en forbrugeraktie vandt XYZ pct. til XYZ dollar. Det var lukkerekord for begge selskabers vedkommende, og samtidig krydsede Amazon kortvarigt tærsklen for en markedsværdi på 1000 mia. dollar. Det samme gjorde Apple i starten af august som det første selskab nogensinde.

I toppen i S&P 500-indekset fandt man chipproducenten AMD, som vandt med XYZ pct. To løftede kursmål fra henholdsvis Jefferies og Cowen giver aktien vinger.

Seagate Technology var derimod at finde i bunden med et minus på XYZ pct. Her er det omvendt finanshuset Evercore, som har sænket sin anbefaling af aktien til "underperform".

Investorerne kiggede også på Nike-aktien, som mistede XYZ pct., da den tidligere San Fransisco 49'ers quarterback Colin Kaepernick har afsløret, at han er frontfigur i koncernens jubilæumskampagne for "Just Do It"-sloganet. Valget af Kaepernick er kontroversielt blandt konservative, fordi han i 2016-sæsonen var den første spiller til at knæle under nationalsangen i protest mod politivold mod afroamerikanere.

Læs også
Top job