Aktier

Europa/aktier: Positive handelstoner giver brændstof til bilaktier

I et forholdsvist neutralt europæisk aktiemarked skiller bilaktierne sig ud med en fremgang på 1,5 pct. på sektorbasis med en lidt bedre udvikling for de egentlige bilproducenter i forhold til aktierne i komponentvirksomhederne.

Dermed bidrager sektoren til at holde det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks i balance på nærmest uændrede 377,4 torsdag middag. Men også til en stigning i det tyske DAX-indeks, der er særligt følsomt over for udviklingen i bilaktierne, på 0,4 pct.

Samtidig stiger det franske CAC 40-indeks mere beskedne 0,2 pct., mens FTSE 100-indekset i London falder 0,4 pct.

Ifølge Reuters kan fremgangen for bilaktierne ses på baggrund af en amerikansk invitation til Kina om nye handelsforhandlinger. En invitation, som Kina har modtaget positivt.

Det er en udvikling, som også understøtter råvareaktierne, der ligger i toppen blandt de europæiske aktier med et plus på 0,6 pct. på sektorbasis.

Selskabsspecifikt er den fransk bank Natixis helt i toppen med et plus på 3,3 pct. i forlængelse af løfter om ekstraordinært udbytte på op til 1,5 mia. euro efter salget af aktiviteter til sit moderselskab BPCE for 2,7 mia. euro. Det er blandt andet leasingaktiviteterne, Natixis har solgt.

Med i indekstoppen er også et par dækfabrikanter, herunder franske Michelin med en stigning på 3,2 pct.

I den kedelige ende af Stoxx 600 falder hollandske Adyen 13,4 pct. Betalingsformidlingsselskabet gik på børsen i juni, og nu har en gruppe mindretalsaktionærer, der har været med i selskabet fra før noteringen, solgt 2,5 mio. aktier for 670 euro per aktie.

Danske Ambu er også med på Stoxx 600-indeksets skyggeside med et fald på 9,7 pct. inspireret af betænkelighed hos en japansk konkurrent ved det engangsskop til koloskopi, som Ambu vil satse hårdt på.

Læs også
Top job