Aktier

Aktier/middag: Hvidvasksagen slider på Danske Bank

Danske Bank tager al fokus på det danske aktiemarked onsdag middag, hvor bankens interne undersøgelse af hvidvasksagen i Estland har bragt aktien på glatis og sendt kursen ned i det laveste niveau siden 2016.

Administrerende direktør Thomas F. Borgen stopper i banken, når der er fundet en afløser, og Danske Bank må også nedjustere forventningerne, da den vil donere de 1,5 mia. kr., den siger, den har tjent på transaktioner fra den estiske filials udenlandske kunder i perioden 2007 til 2015.

For at føje spot til skade udvikler bankens handelsindtægter sig svagt, og bankens nye prognose er derfor skåret til et overskud på 16-17 mia. kr. fra tidligere ventet den lave ende af 18-20 mio. kr.

Selve undersøgelsen bekræfter desuden, at banken har haft alvorlige mangler i sin styring og kontrolsystemer, hvilket gjorde det muligt at misbruge bankens filial i Estland til mistænkelige transaktioner. I alt har transaktioner til en værdi af 200 mia. euro indgået i undersøgelserne, men banken har ikke været i stand til at finde det præcise omfang af de mistænkelige transaktioner foretaget af "non-resident-kunder" i Estland.

Aktierådgiver i Jyske Bank, Martin Munk, peger på, at såvel størrelsen af nedjusteringen som transaktionernes omfang er negative overraskelser, mens Borgens farvel er mere ventet og neutralt for aktien.

Han ser i øvrigt risiko for, at sagen kan lægge en dæmper på aktien et godt stykke tid endnu, da det stadig er usikkert, hvilke konsekvenser hvidvasksagen får for Danske Bank.

- Jeg havde egentlig håbet på, at der var kastet endnu mere lys over sagen, og at man havde været endnu mere konkret, men det er man altså ikke kommet helt i mål med. Så det her er en sag, vi kommer til at høre meget til og som nok også vil hæmme aktiekursen, så lang tid den pågår, siger Martin Munk til Ritzau Finans.

Ved 11.30-tiden ligger Danske Bank isoleret i bunden af det danske aktiemarked 7,6 pct. lavere i 161,50 kr.

Eliteindekset, C25, falder med 0,8 pct. til 1111,71 og har ud over Danske Bank også Pandora på slæb. Smykkeaktien bakker 1,6 pct. til 396,70 kr. efter en stigning på 6,8 pct. tirsdag, hvor en italiensk avis skrev om mulig opkøbsinteresse blandt kapitalfonde.

- Historien lever endnu, men den har mistet noget momentum, da der ikke er tilføjet mere brændstof i dag, vurderer Martin Munk.

I toppen af C25 stiger Ørsted 2,7 pct. til 418,90 kr., efter at selskabet sent tirsdag kunne oplyse, at det har solgt halvdelen af havvindmølleparken Hornsea 1 til Global Infrastructure Partners. Salget indbringer 37,5 mia. kr., og det er ifølge Sydbank-analytiker Morten Imsgard en rigtig skarp pris og 6,5 mia. kr. mere, end han estimerede.

A.P. Møller-Mærsk, der onsdag morgen blandt andet meddelte, at selskabet vil forsøge på at vinde flere kunder til sin logistikforretning og derfor vil smede logistikforretningerne tættere sammen, falder med 0,7 pct. til 9086 kr.

Coloplast har efter tirsdagens kapitalmarkedsdag fået sænket anbefalingen af ABG Sundal Collier, der nu siger "hold" i stedet for "køb" til medicoaktien. Kursmålet på 700 kr. er dog stadig gældende ifølge Bloomberg. Coloplast-aktien falder 0,7 pct. til 652,40 kr.

Blandt de mindre selskaber stiger NKT 1,5 pct. til 160,50 kr. efter regnskabsnyt fra konkurrenten Prysmian.

- Det er ligesom, det drukner lidt i omtalen af Danske Bank. Men der er faktisk lidt positiv retorik fra dem. Blandt andet ser de en bedring i ordreaktiviteten, siger Martin Munk.

Interessen for Danske Bank-sagen afspejler sig også tydeligt i handelen onsdag, hvor aktien er omsat for 1168 mio. kr., markant mere end dagens næstmest omsatte papir, Novo Nordisk. Her er der handlet for 122 mio. kr.

Læs også
Top job