Aktier

USA/middag: Aktier stiger - men it falder

De amerikanske aktier oplever en blandet udvikling onsdag. Teknologiaktierne falder, mens der er plusser til det brede aktiemarked.

Det brede S&P 500-indeks ligger kl. 12:30, amerikansk østkysttid, i plus med 0,2 pct., mens Dow Jones-indekset med blot 30 aktier i sig trækkes op af fremgang for industri og finans og stiger med hele 0,8 pct. Teknologitunge Nasdaq mister derimod 0,3 pct.

Hos investorerne fylder handelsspørgsmålet fortsat det meste i bevidstheden. Mandag faldt aktierne på udsigten til, at USA ville indføre told på varer fra Kina for 200 mia. dollar, men tirsdag steg de igen, fordi tolden i første omgang kun bliver på 10 pct. og ikke som frygtet 25 pct.

Kina svarede igen med en told på blot 5 til 10 pct. på varer for 60 mia. dollar fra USA. Samtidig har kinesiske regeringsmedlemmer forsikret om, at Kinas økonomi kan håndtere udfordringen fra handelskrigen.

Flere investorer håber også på, at der vil blive indgået kompromisser, efterhånden som man kommer forbi midtvejsvalgene i USA i november - måske op til det store G20-møde i samme måned.

- Vi tror, at vi er inde i en periode med forbedret risikoappetit. Men vi ser det mere som taktisk. Vi ser det ikke som en trend, vurderer Gene Frieda, global strateg hos Pacific Investment Management, over for The Wall Street Journal.

- På handelssiden vil vi gerne se flere beviser for, at vi er tættere på en aftale.

USA og Kina aftalte i sidste uge, at man igen vil mødes og tale om handelsspændingerne.

Blandt sektorerne går det i S&P 500 bedst for finansaktierne, som vinder 1,7 pct. Den stigende rente, som for den tiåriges vedkommende er gået op med 9 basispoint de seneste to dage, er godt nyt for bankerne, og derfor ligger eksempelvis både Goldman Sachs og JPMorgan i plus med 2,5 og 2,7 pct.

De to banker er også med til at trække Dow Jones-indekset højere op. Sammen med industriselskaberne Boeing og Caterpillar, som vinder 1,8 og 2,5 pct., og 3M, der vinder 1,1 pct.

Industrisektoren er samtid en af de fem sektorer i plus i S&P 500 med 0,5 pct. Det går dog endnu bedre for råvarer og materialer, som vinder 1,2 pct., mens energi stiger med 0,7 pct.

I bunden finder man forsyningssektoren, som mister 1,6 pct., mens it-aktierne, som udgør en fjerdedel af S&P 500, mister 0,4 pct. - trukket ned af minusser til Microsoft, Adobe og Salesforce.com på 1,6 pct., 2,0 pct. 2,0 pct.

På selskabsfronten ligger Copart, der gør sig inden for online bilauktioner, i bunden af indekset med et minus på 17,2 pct. Trods en omsætning som ventet, skuffede Copart på bundlinjen, hvor man end ikke kunne leve op til den mest pessimistiske analytikers bud. Selskabet fik i fjerde kvartal en indtjening per aktie på 42 cent mod ventede 48 cent, ifølge Bloomberg News.

En af onsdagens fokusaktier er også Praxair, der ifølge kilder, som Bloomberg har talt med, er kommet et skridt nærmere en fusion med tyske Linde. Det skyldes, at selskaberne vil sælge aktiver fra for at tilfredsstille de amerikanske konkurrencemyndigheder. Aktien i Praxair vinder 4,6 pct. højere og er næstmest stigende i S&P 500.

BorgWarner, som leverer dele til bilindustrien, stiger mest med 6,2 pct., da analytikere. Selskabet nedjusterede tirsdag, men på en investorkonference har man overbevist analytikerne om den langsigtede case, man har i forhold til elektrificeringen af biler.

Blandt enkeltaktierne er der - uden for S&P 500 - også fokus på potaktien Tilray, som stiger hele 47 pct. til 227,75 dollar.

Fremgangen kommer, efter at selskabets administrerende direktør, Brendan Kennedy, tirsdag understregede selskabets vækstmuligheder i et interview med tv-værten Jim Cramer på finanskanalen CNBC.

I interviewet sagde Kennedy blandt andet, at han ser store vækstmuligheder for medicinsk cannabis, og at han venter, at endnu et land vil følge i Canadas fodspor og legalisere marihuana i løbet af næste år.

Læs også
Top job