Aktier

Tæt på rekorder trods it-fald

Trods minus til teknologisektoren onsdag så steg det amerikanske aktiemarked overordnet, og både S&P 500-indekset og Dow Jones er nu tæt på rekordniveauer.

Foto: AP/Richard Drew

Stemningen onsdag var præget af fortsat lettelse, da de ventede nye toldsatser, som USA og Kina annoncerede mandag og tirsdag var lavere end frygtet.

S&P 500-indekset, der steg alle dage sidste uge, gik onsdag for anden i træk igen opad og vandt 0,1 pct., mens Dow Jones-indekset klarede sig endnu bedre med et plus på 0,6 pct.

S&P 500 lukkede i indeksniveau 2907,94 og er nu kun 6 point eller 0,2 pct. fra den seneste rekord i 2914,04 for to-tre uger siden. For Dow Jones-indekset er der 210 point eller 0,8 pct. til toppen, som blev nået i slutningen januar

Teknologitunge Nasdaq faldt derimod med 0,1 pct., da it-aktierne ikke havde en positiv dag.

Hos investorerne fylder handelsspørgsmålet fortsat det meste i bevidstheden. Mandag faldt aktierne på udsigten til, at USA ville indføre told på varer fra Kina for 200 mia. dollar, men tirsdag steg de igen, fordi tolden i første omgang kun bliver på 10 pct. og ikke som frygtet 25 pct.

Kina svarede igen med en told på blot 5 til 10 pct. på varer for 60 mia. dollar fra USA. Samtidig har kinesiske regeringsmedlemmer forsikret om, at Kinas økonomi kan håndtere udfordringen fra handelskrigen.

Flere investorer håber også på, at der vil blive indgået kompromisser, efterhånden som man kommer forbi midtvejsvalgene i USA i november - måske op til det store G20-møde i samme måned.

- Vi tror, at vi er inde i en periode med forbedret risikoappetit. Men vi ser det mere som taktisk. Vi ser det ikke som en trend, vurderede Gene Frieda, global strateg hos Pacific Investment Management, over for The Wall Street Journal.

- På handelssiden vil vi gerne se flere beviser for, at vi er tættere på en aftale.

USA og Kina aftalte i sidste uge, at man igen vil mødes og tale om handelsspændingerne.

I S&P 500 var det dog kun 4 af 11 sektorer, som var i plus. I toppen fandt man finansaktierne med et løft på 1,8 pct., da banksektoren løftes af en stigende rente, der målt på den tiårige statsobligation er steget med 8 basispoint de seneste to dage. Det gavner nemlig bankernes kerneindtjening på rentemarginalen - forskellen på ind- og udlån.

Bankfremgangen var også en af årsagerne til, at Dow Jones klarede sig bedst blandt de tre hovedindeks, da både Goldman Sachs og JPMorgan steg 2,9 pct., men også industrikæmperne Caterpillar og Boeing lagde til med plusser på 2,5 pct. og 0,5 pct.

Udover finansaktierne var der i S&P 500 fremgang til energisektoren med 0,4 pct. og til råvarer og materialer med 1,1 pct.

I bunden blandt sektorerne fandt man forsyningssektoren med 2,1 pct., telekom med 1,4 pct. og fast ejendom med 0,9 pct. De er alle tre negativt rentefølsomme.

It-aktierne, som fylder en fjerdedel af S&P 500, mistede desuden 0,1 pct.

På selskabsfronten endte Copart, der gør sig inden for onlinebilauktioner, i bunden af S&P 500-indekset med et minus på 13,4 pct. Trods en omsætning i fjerde kvartal som ventet, skuffede Copart på bundlinjen, hvor man end ikke kunne leve op til den mest pessimistiske analytikers bud. Selskabet fik i perioden en indtjening per aktie på 42 cent mod ventede 48 cent, ifølge Bloomberg News.

BorgWarner, som leverer dele til bilindustrien, steg mest i S&P 500 med et plus på 5,0 pct. Selskabet nedjusterede tirsdag, men på en investorkonference har man overbevist analytikerne om den langsigtede case, man har i forhold til elektrificeringen af biler.

Blandt enkeltaktierne var der - uden for S&P 500 - også fokus på potaktien Tilray, som steg med hele 38 pct. til 214,06 dollar.

Fremgangen kom, da selskabets administrerende direktør, Brendan Kennedy, tirsdag understregede selskabets muligheder i et interview med "Mad Money" tv-værten Jim Cramer på CNBC.

Kennedy venter blandt andet, at endnu et land vil følge i Canadas fodspor og legalisere marihuana i løbet af næste år.

Læs også
Top job