Aktier

Markedsoversigt: Ambu anførte C25-plus mens Danske var på retræte

En generelt positiv stemning på aktiemarkederne var fredag nok til at hive C25-indekset i plus og sikre pæne plusser til flere af de største danske aktier.

Det skete, mens Danske Bank igen trak i den modsatte retning efter nye belastninger til aktien fra den hvidvasksag, der har domineret aktien gennem lang tid.

Nedturen til Danske Bank, der var forårsaget af flere nedjusteringer af anbefalinger og pres på kreditvurderingerne, var dog ikke nok til at holde den samlede begejstring nede, og eliteindekset C25 steg med 0,3 pct. til 1127,20.

- Det er et generelt positivt marked. USA havde det godt torsdag, og det smitter positivt af herhjemme, siger Mads Zink, der er chefaktiehandler hos Danske Bank, til Ritzau Finans.

Helt i toppen tronede Ambu med en stigning på 5,3 pct. til 188,40 kr.

Forklaringen på den fremgang skulle ifølge Mads Zink findes i en rebalancering af FTSE's europæiske mid cap-indeks, hvor aktien er blevet tillagt mere vægt. Det samme er i øvrigt tilfældet for GN, der også havde en god fredag.

- Der sker nogle rebalanceringer fredag. Ambu bliver vægtet op i det europæiske FTSE-indeks for mid cap-aktier. Det samme gør sig gældende for GN, så det er historien bag de to, siger Mads Zink.

GN steg med 1,3 pct. til 320 kr.

Danske Bank måtte se sin anbefaling blive sænket af hele tre finanshuse, efter at onsdagens præsentation af hovedkonklusioner fra bankens egen interne undersøgelse af hvidvasksagen.

Kreditvurderingsinsituttet Moody's kom ud på eftermiddagen endnu mere salt i såret på Danske Bank ved at sænke udsigterne for kreditvurderingen "A1" til "negative" fra "stabile".

Danske Bank faldt med 3,9 pct. til 170,05 kr. og endte som bundskraber i C25-indekset.

På obligationsmarkedet var de danske statsrenter i bakgear fredag, hvor skuffende PMI-tal fra Tyskland og eurozonen satte dagsordenen.

Renten på den toneangivende tiårige statsobligation herhjemme endte med en rente på 0,39 pct. - 1 basispoint lavere end torsdag.

Midt på formiddagen blev der præsenteret PMI-tal fra Tyskland og eurozonen, og fælles for begge opgørelser var, at servicedelen udviklede sig stærkere end ventet, mens tallet for industrisektoren til gengæld var noget svagere end ventet, hvorfor det samlede tal i begge tilfælde endte med at skuffe.

I Tyskland faldt det samlede PMI-tal til 55,3 i den foreløbige opgørelse for september fra 55,6 måneden før. Økonomerne havde ifølge Bloomberg News ventet et mindre fald til 55,4.

I eurozonen faldt det samlede indeks til 54,2 i september fra 54,5 i august, mens økonomerne havde ventet en fastholdelse af niveauet på 54,5.

Ud på eftermiddagen viste de foreløbige amerikanske PMI-tal for september et kraftigt dyk efter en voldsom skuffelse i servicedelen, mens indekset for industri overraskede positivt.

Det samlede PMI-tal i USA endte i 53,4 - et fald fra 54,7 måneden før. Servicetallet faldt til 52,9 fra 54,8 i august, mens økonomerne havde ventet 55,0 ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

Læs også
Top job