Aktier

Aktierne fortsætter rekordridtet fredag

Ugens sidste handelsdag byder på nye plusser til de amerikanske aktier, selv om it-sektoren ikke kan følge op på torsdagens flotte stigninger og falder.

Foto: AP/Richard Drew

Det brede S&P 500-indeks ligger kl. 12:15, amerikansk østkysttid, i plus med 0,2 pct., mens det smallere Dow Jones-indeks med blot 30 aktier i sig stiger 0,3 pct.

Dermed fortsætter begge indeks deres rekordridt. S&P 500 lukkede torsdag i sit højeste nogensinde , da man toppede niveauet fra slutningen af august. Dow Jones kopierede den præstation og slettede den hidtidige rekord fra slutningen af januar.

Den stærke aktiefremgang i denne uge er udløst af, at USA og Kina, da de tidligere på ugen annoncerede hver deres nye tariffer mod hinanden i handelskrigen, valgte lavere satser end frygtet. USA varslede told på 10 pct. på varer for 200 mia. dollar mod ventede 25 pct., mens Kina indførte satser på mellem 5 og 10 pct. på varer for 60 mia. dollar fra USA.

Og derfor har markedet i denne uge kunnet fokusere på den stærke økonomi i USA, og en let bedring i nøgletallene ud af Europa.

- På bundlinjen er nye højder positivt på mellemlang sigt, men jeg vil ikke jage aktier ved disse niveauer, og som minimum bør en fordøjelse af dette opsving ikke overraske nogen, lyder det i en kommentar fra Tom Essaye, der udgiver investeringsnyhedsbrevet "The Sevens Report", ifølge Bloomberg News.

- Er situationen bedre i denne uge end i sidste? Ja. Er situationen god nok til, at S&P 500 skal forbi 3000? Nej, efter min mening, ikke endnu.

S&P 500 ligger i indeksniveau 2936.

Blandt sektorerne er 9 af 11 i plus i S&P 500. I toppen finder man den lille telekomsektor, som vinder 1,5 pct. De tre selskaber, sektoren er ikke større end det, gavnes af, at de om godt en uge flyttes over i en ny sektor for kommunikationsservice sammen med flere af de store sociale medier.

Industrisektoren vinder samtidig 0,5 pct., hvilken også er en af årsagerne til, at Dow Jones klarer sig bedre end de to andre indeks, da blandt andet Boeing og 3M, som stiger med 1,0 og 0,8 pct., fylder en del.

It-sektoren, som fylder en fjerdedel af S&P 500, kravler op med 0,1 pct. Microsoft vinder 0,8 pct. og trækker opad, mens Facebook, Googles moderselskab, Alphabet, og Apple daler med 0,7 pct., 0,6 pct. og 0,2 pct. og sammen holder entusiasmen nede.

I bunden af sektorerne finder man finansaktierne med et minus på 0,3 pct.

På selskabsfronten finder man de to luftfartsselskaber Amarican Airlines og Delta Airlines i toppen af S&P 500 med plusser på henholdsvis 4,2 pct. og 3,2 pct.

Under Armour fortsætter også fremgangen fra torsdag, da selskabet annoncerede en spareplan, som betyder, at selskabet vil afskedige op mod 500 medarbejder. Aktien stiger tredjemest med 3,4 pct.

I bunden finder man Copart, som gør sig inden for online bilauktioner, med et minus på 4,8 pct. Kursen presses fortsat på baggrund af selskabets skuffende regnskab for fjerde kvartal, som blev offentliggjort tidligere på ugen.

Micron Technology ligger næstsidst med et minus på 2,5 pct. Torsdagens regnskab blev leveret med en skuffende prognose for indtjeningen og omsætningen i det igangværende kvartal.

Blandt enkeltaktierne stikker det lille selskab New Age Beverages fortsat ud fra mængden. Aktien er steget voldsomt alle dage i denne uge efter annonceringen af, at selskabet vil præsentere flere læskedrikke indeholdende cannabis på en messe i oktober. I fredagens tidlige handel steg New Age Beverages med 27,3 pct. til 9,99 dollar, men den er siden vendt rundt og ligger i minus med 11,5 pct.

Siden fredag i sidste uge er New Age Beverages dog stadig blevet løftet med 337 pct.

En anden aktie i samme boldgade er den canadiske marihuanaproducent Tilray. Aktien svinger også voldsomt og falder med 22,7 pct. fredag til 136,24 dollar. Torsdag mistede den 17,6 pct., men var steget med hele 38 pct. onsdag.

Læs også
Top job