Aktier

Aktier/middag: Ambu og Danske ryger til bunds i nervøst aktiemarked

En ny forværring i handelskonflikten mellem USA og Kina er mandag med til at lægge pres på de danske aktier, hvor Ambu og Danske Bank er blandt de mest faldende i eliteindekset.

Ved middagstid bakker C25-indekset 0,8 pct. til 1118,36, og dermed følger det de samme negative bevægelser, der har været de steder i Asien, hvor der mandag ikke har været lukket for handel på grund af fejringen af jævndøgn.

Ifølge Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje, skyldes investorernes nervøsitet ikke så meget, at USA som ventet har indført en ny omgang ekstratold på kinesiske varer for 200 mia. dollar. I stedet har bekymringen rod i, hvad der kommer til at ske fra nu af.

- Vi venter stadig på en officiel erklæring omkring ekstratolden på 60 mia. dollar fra kinesisk side, og så venter vi selvfølgelig også på, hvad Donald Trump gør efterfølgende. Han har før sagt, at kommer der en gengæld fra Kina, så er de sidste 267 mia. dollar også aktive i forhold til at indføre ekstratold på kinesiske varer.

- Fokus er derfor lige nu, hvordan der kommer til at blive gjort gengæld. Der har kineserne været ude og sige, at så længe der bliver pålagt ekstratold på kinesiske varer, så er der ikke miljø for en dialog med USA. Og det er problematisk, for uden dialog ser det meget svært ud i forhold til at løse den her handelskonflikt, siger Otto Friedrichsen.

Herhjemme er nervøsiteten omkring handelskonflikten blandt andet med til at lægge pres på A.P. Møller-Mærsk, som er følsom over for globale handelsstridigheder. Koncernens B-aktie falder mandag middag 1,6 pct. til 9282 kr.

Værre står det til for aktien i Ambu, der ligger nederst i C25-indekset med et minus på 2,7 pct. til 183,30 kr. Det følger, efter at medicoselskabet i fredags lukkede i toppen af indekset som følge af en rebalancering af FTSE’s europæiske mid cap-indeks, hvor aktien er blevet tillagt mere vægt.

Også Danske Bank er med i bunden af det danske eliteindeks, hvor aktien taber 2,6 pct. til 165,70 kr. Banken fortsætter med at være i fokus oven på sidste uges offentliggørelser fra sin egen undersøgelse af hvidvasksagen, og ifølge Financial Times kræver EU-Kommissionen nu en undersøgelse af sagen for at finde ud af, hvad der gik galt med myndighedernes opsyn af Danske Bank.

Herudover kan det trykke aktien, at Handelsbanken har genoptaget dækning af Danske Bank med den negative "reducer"-anbefaling og et kursmål på 180 kr.

Coloplast bliver ligeledes påvirket af analysenyt, da Berenberg har sænket anbefalingen af medicoaktien til "sælg" fra "hold", mens kursmålet er fastholdt til 560 kr. Mandag middag falder Coloplast 2,4 pct. til 635,90 kr.

I den positive ende af indekset stiger Lundbeck - uden umiddelbare selskabsspecifikke nyheder - mest med 1,5 pct. til 386,80 kr. Også Bavarian Nordic ligger godt til med et plus på 0,8 pct. til 175,10 kr., efter at Carnegie har genoptaget dækning af biotekaktien med anbefalingen "køb" og et kursmål på 245 kr.

Ørsted sniger sig også lige med i den positive ende med et plus på 0,1 pct. til 417,50 kr. Ifølge Finans kan aktionærerne måske se frem til et ekstraordinært milliardudbytte, da analytikere vurderer, at der efter frasalget af halvdelen af havvindmølleparken Hornsea 1 og det kommende frasalg af elnettet i Hovedstaden kan komme en ekstra udlodning.

Endelig er der uden for eliteindekset interesse omkring Alm. Brand og Topdanmark, som begge har fået løftet anbefalingen af Danske Markets til "køb" fra "hold". Hertil er kursmålet for Topdanmark løftet til 320 kr. fra 300 kr., mens kursmålet for Alm. Brand stadig er 64 kr.

Alm. Brand-aktien stiger mandag middag 2 pct. til 56,50 kr., og Topdanmark-aktien går op med 1,8 pct. til 288,60 kr.

Læs også
Top job