Aktier

Aktier/åbning: Ambu banket i bund i rødt C25

Med Ambu som klar bundprop er det danske C25-indeks torsdag morgen farvet i rødt.

Langt de fleste eliteaktier falder på en dag, hvor der også er opmærksomhed til Danske Bank og Vestas.

De amerikanske aktier bakkede onsdag aften kraftigt på bagkant af meldingerne fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der uden at ryste på hånden igen hævede sin ledende rente og samtidig fjernede formuleringen om, at pengepolitikken er lempelig.

Det er sket efter otte renteforhøjelser i denne stramningscyklus, der siden december 2015 har sendt den ledende rente op i spændet 2,00-2,25 pct.

- Den udløsende faktor for kursfaldet er lidt usikker, men det kan skyldes Powells (Jerome Powell, chef for Federal Reserve, red.) vækstoptimisme, som øger sandsynligheden for flere renteforhøjelser fra Federal Reserve, skriver Kim Fæster, der er chefanalytiker hos Jyske Bank, i en morgenkommentar.

Federal Reserve varslede onsdag aften yderligere en renteforhøjelse i år - forventeligt til december - og tre i løbet af 2019.

Udviklingen smitter også af herhjemme, hvor C25-indekset efter godt ti minutters handel bakker med små 0,5 pct. til 1121,30.

Ambu, der har været i kraftig modvind den seneste måned, har været en tur gennem Excel-arkene hos analytikerne. Nordea har sænket sit kursmål for den aktie til 149 kr. fra 168 kr., mens anbefalingen "sælg" fastholdes.

Ambu er klar bundprop i C25 med et fald på 6,1 pct. til 172,40 kr. Aktien var også bundprop i eliteindekset onsdag, og over den seneste måned er aktien faldet med godt 30 pct.

Der er desuden næppe en dag uden fokus på Danske Bank i øjeblikket, og torsdag er heller ingen undtagelse, efter at amerikanske Goldman Sachs har sænket sit kursmål for bankens aktie til 200 kr. fra 250 kr.

Den positive anbefaling "køb" fastholdes dog ifølge data fra Bloomberg News.

Danske Bank falder med 0,9 pct. til 170,80 kr. efter et fald på 1,4 pct. onsdag.

Vindmølleproducenten Vestas er i denne uge påvirket af nyhederne fra Global Wind Summit i Hamburg, og herfra er der torsdag fokus på markedstemaet om prisfald på møller, der har påvirket sektoren negativt gennem de seneste år.

I et interview med Ritzau Finans fortæller topchefen for Siemens Gamesa, Marcus Tacke, at det hårde prispres måske først forsvinder i 2020.

- Hele branchen har været igennem 12-18 måneder med stor dynamik på grund af indførslen af auktioner og udbudsrunder. De gamle støtteordninger er væk, og det øger konkurrencepresset, så vi har set et hurtigt og kraftigt dyk i mølleprisen. Det skal alle forholde sig til, ikke bare os, og det kan man se i regnskaberne, siger Marcus Tacke til Ritzau Finans.

På lidt kortere sigt er salgspriserne dog begyndt at finde et leje i 2018, og både Vestas og Siemens Gamesa taler om en stabilisering. Det er dog ikke ensbetydende med, at prisen ikke kommer længere ned.

- Vi har nu haft det kraftige dyk, og så vender vi tilbage til den normale prisudvikling, vi havde før skiftet. Det var prisfald på omkring 3 til 5 pct. om året, og det vender vi tilbage til. Måske ikke i 2019, for der er fortsat en effekt, men i hvert fald i 2020 vil vi se det stabilisere sig til det tidligere, forudser Marcus Tacke.

Vestas-aktien falder torsdag morgen med 0,2 pct. til 425,20 kr. og er dermed i den øvre halvdel af C25-indekset.

Det toppes af energiselskabet Ørsted, som stiger med 1,1 pct. til 426 kr., efter at finanshuset RBC har løftet kursmålet for aktien til 490 kr. fra 465 kr.

Anbefalingen er stadig "outperform".

Blandt de mindre selskaber fragår retten til et ordinært udbytte på 5,46 kr. torsdag aktien i modekoncernen IC Group.

Det følger efter et ekstraordinært udbytte på 100 kr. per aktie fra salget af Peak Performance-brandet, der også blev udloddet i september.

IC Group-aktien falder med 5,9 pct. - eller 4 kr. per aktie - til 64,40 kr.

Senere på dagen venter der desuden et regnskab fra Dantax, der gør status for regnskabsåret 2017/18. Aktien er i den tidlige handel endnu ikke omsat.

Læs også
Top job