Aktier

Aktier/middag: Ambu går i gulvet i negativt marked

Ambu dratter torsdag på et i øvrigt surt dansk aktiemarked, hvor der hersker nervøsitet over de igangværende budgetforhandlinger i Italien.

Samtidig korrigerer handlerne for kursfald i USA onsdag aften, hvor den amerikanske centralbank igen hævede sin ledende rente og samtidig fjernede formuleringen om, at pengepolitikken er lempelig.

Herhjemme giver det kursfald til 22 ud af de 25 eliteaktier, og C25-indekset falder 1,1 pct. til 1113,48. Det vil i givet fald være laveste lukkeniveau for C25 siden juli.

- Det er egentligt lidt paradoksalt, for den amerikanske centralbank udtrykte, at det går rigtigt godt med økonomien, men det har så også gjort folk lidt bange for, at centralbanken vil stramme pengepolitikken mere, end man lige går og regner med, siger aktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Han peger desuden på, at de europæiske bankaktier er ramt af usikkerhed om budgetforhandlinger i Italien.

- Der er forlydender om, at det italienske budgetunderskud vil blive på mere end 2 pct. af bruttonationalproduktet, og det vil i givet fald være negativt. Forventningerne i markedet ligger på omkring 1,9 pct.

Herhjemme får Ambu, der har været i kraftig modvind den seneste måned, igen tæsk. Nordea har sænket sit kursmål for den aktie til 149 kr. fra 168 kr., og gentager anbefalingen "sælg".

Ambu falder næsten 15 pct. til 156,20 kr., og er samlet faldet over 35 pct. i løbet af september. Siden nytår er aktien dog stadig blandt de mest stigende i C25 med en gevinst på lidt over 40 pct.

Genmab, der steg 0,8 pct. under sin kapitalmarkedsdag onsdag, falder torsdag med 3,8 pct. til 1032 kr.

Årsagen kan ifølge Martin Munk være, at analytikerne skal tage højde for en højere omkostningsbase fremadrettet.

- I og med at man i fremtiden egenhændigt vil markedsføre sine produkter, så skal der ansættes og omkostningsbasen vil stige, siger Martin Munk.

Samtidig var der ifølge Jyske Bank-handleren ikke de store nyheder fra selskabets pipeline.

Blandt de hjemlige banker er stemningen negativ, ligesom det i øvrigt er tilfældet i resten af Europa. Danske Bank, der har sine helt egne problemer at slås med, falder 2,2 pct. til 168,45 kr.

Banken er torsdag på forsiden af Politiken, der kan fortælle, at Skattestyrelsens efterforskere mener, at banken brugte det berygtede og nu lukkede advokatfirma Mossack Fonseca i Panama til at hjælpe danske kunder med at undgå at betale skat.

Desuden har amerikanske Goldman Sachs sænket sit kursmål for Danske Banks aktie til 200 kr. fra 250 kr. Den positive anbefaling "køb" fastholdes ifølge data fra Bloomberg News.

Blandt de få C25-aktier klædt i grønt er torsdag middag Ørsted, som stiger med 0,7 pct. til 424,30 kr., efter at finanshuset RBC har løftet kursmålet for aktien til 490 kr. fra 465 kr.

Anbefalingen er stadig "outperform".

Blandt de mindre selskaber fragår retten til et ordinært udbytte på 5,46 kr. torsdag aktien i modekoncernen IC Group.

Det følger efter et ekstraordinært udbytte på 100 kr. per aktie fra salget af Peak Performance-brandet, der også blev udloddet i september.

IC Group-aktien falder med 7,9 pct. - eller 5,40 kr. per aktie - til 63 kr.

Læs også
Top job