Aktier

Markedsoversigt: Topdanmark i toppen på rød dag med lille renteløft

Topdanmark spurtede fra de fleste danske aktier mandag, efter at forsikringsselskabet kom med regnskab for juni, juli og august. Tallene var bedre end ventet - og der var da også en opjustering med til investorerne, der kvitterede ved at sende aktien op med 6,8 pct. til 314,40 kr.

Ellers blev det til en dag hvor de store børser i Europa i løbet af dagen vendte rundt og sluttede med fald. Og udviklingen var den samme på det danske aktiemarked.

Samlet blev det til et fald i eliteindekset, C25, på 0,4 pct. til indeks 1041,35 med Pandora i top uden selskabsspecifikt nyt. Smykkeaktien steg med 1,4 pct. til 428 kr.

Ørsted havde ellers en forrygende dag blandt andet båret frem af et par positive analytikerændringer. Danske Bank løftede anbefalingen og kursmålet for aktien til "hold" og til 425 kr. fra 350 kr. ABG Sundal Collier hævede anbefalingen til "køb" fra "hold" og kursmålet til 475 kr. fra 440 kr., viste data fra Bloomberg News. Aktien steg 0,3 pct. til 421 kr.

Ørsted har valgt den tysk-spanske vindmølleproducent Siemens Gamesa som foretrukken leverandør til de første af energikoncernens havvindmølleprojekter i Taiwan.

Vestas-aktien steg med 0,6 pct. til 416,70 kr. på trods af Ørsteds "fravalg". En tysk vindauktion før weekenden viste højere priser i forhold til den seneste auktion.

Bavarian Nordic, Novo Nordisk, Genmab og Coloplast faldt med op til 2,2 pct. og fulgte dermed trenden i Europa.

Helt konkret var der nyt til Genmab, der sent søndag aften annoncerede positive data fra en del af fase 3-studiet Cassiopeia.

Genmab steg det meste af dagen, men endte med et minus på 1,8 pct. til 906 kr.

Der blev ventet på nyt fra både Italien og Storbritannien mandag, og inden handlerne lukkede bøgerne, var der kommet hvid røg fra det italienske.

Premierminister Giuseppe Conte forsvarede budgettet for 2019, og ved en pressekonference mandag sagde Conte, at han ønsker en konstruktiv dialog med EU-Kommissionen om det kritiserede budget.

Premierministeren vurderede, at der vil være vækst i Italiens økonomi, så snart regeringens reformer er implementeret. Men at næste års underskud forsat vil ligge på omkring 2,4 pct. af BNP.

En talsmand fra EU-Kommissionen - Schinas Margaritis - oplyste ifølge Reuters, at kommissionen tirsdag vil diskutere næste skridt.

Det danske tiårige statsobligation endte i 0,40 pct. efter at have været oppe i 0,43 pct. tidligere på dagen. Mandagens rente var var blot 1 basispoint højere end ved lukketid fredag.

Efter dansk markedslukning var det ventet, at den britiske premierminister, Theresa May, i Underhuset ville fortælle, at en aftale mellem EU og Storbritannien næsten var på plads.

May er i strid modvind i egne rækker. Hvis de konservative skal stemme om mistillid til May, skal mindst 48 konservative parlamentarikere sende brev til formanden for partiets såkaldte "1922 Komite". Søndag var der sendt 46 breve.

Læs også
Top job