Aktier

Markedsoversigt: Lundbeck-flop trak C25 ned - renten lå næsten stille

Med Novo Nordisk og Lundbeck som de tungeste klodser trak medicinalaktierne markant ned i det danske C25-indeks, der torsdag måtte se sig distanceret af det generelle europæiske aktiemarked, der ikke er så følsom over for udviklingen i aktier fra netop den sektor.

For Lundbeck sluttede dagen med et voldsomt minus efter oplysninger om et negativt forsøgsresultat.

Frygt for, hvad aftenens udtalelser fra USA's præsident, Donald Trump, kan indeholde, var måske anledningen til den negative udvikling for medicinalaktierne såvel i Europa som i USA.

Trump vil klokken 14 amerikansk tid udtale sig om de tilskud, der ydes til medicin i USA i forhold til tilskud i andre lande samt mulighed for forhandling af priser på hospitalsmedicin.

Men faldet kan også ses på baggrund af en god periode for de defensive medicinalaktier.

Novo Nordisk-aktien faldt 2,1 pct. til 274,65 pct., og Genmab faldt 3,6 pct. til 792,40 kr. Med i bunden af indekset lukkede også medico-aktien WDH 3,7 pct. lavere i 200 kr.

Værst gik det for Lundbeck, der tabte brutale 26,6 pct. til 300 kr., efter at medicinalselskabet måtte meddele, at et fase 3-forsøg med lægemiddelkandidaten Lu AF35700, er slået fejl. Det er det største fald i aktiens historie på børsen.

Samlet faldt C25-indekset 1,3 pct. til 997,96, mens det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks lå 0,4 pct. højere ved dansk lukketid.

Generelt var aktiemarkedet præget af fortsat usikkerhed om makropolitiske vilkår, herunder brexit, handelskrigene og Italiens statsbudget, vurderer senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk.

Efter en neutral start på dagen med en rente for den tiårige toneangivende danske statsobligation på 0,33 pct. lukkede det danske obligationsmarked med en marginal rentestigning til lige under 0,34 pct.

Efter lukketid faldt renten tilbage til udgangspunktet.

Tilsvarende små udsving sås på de nærliggende europæiske rentemarkeder, hvor handlerne kunne notere en spirende risikovillighed genfinde sig blandt aktiehandlerne.

Mere fest var der over de sydeuropæiske markeder og især på det italienske, hvor renten faldt markante 10 basispoint, samtidig med at det toneangivende aktieindeks blev løftet 1,4 pct.

Vicepremierminister Luigi Di Maio, der er leder af Femstjernebevægelsen, bekræftede, at landet ikke har planer om at forlade euroen - men at der på den anden side heller ikke er planer om at reducere underskuddet på budgettet for 2019, sådan som EU-Kommissionen kræver.

Nøgletalsmæssigt bød dagen på nye tyske IFO-tal, som skuffede med indeks 102,8 for den samlede indikator mod et ventet indeks på 103,2 ifølge Bloomberg News. Især forventningsdelen af indekset var lavere end ventet.

Om eftermiddagen kom der skuffende amerikanske nøgletal for engroslagrene og igangværende hushandler, mens ordreindgangen for varige goder overraskede positivt.

Læs også
Top job