Aktier

Aktier/middag: Jyske Bank og Genmab sendes i hver sin retning

Det danske C25-indeks er tirsdag ramt af tømmermænd efter mandagens rekordstigning, og ved middagstid ligger de fleste danske eliteaktier i minus. Jyske Bank er hårdest ramt oven på et skuffende kvartalsregnskab, mens Genmab flyver til tops efter lovende resultater fra et lægemiddelforsøg.

Samlet falder C25 med 1,1 pct. til 1004,8 efter mandagens stigning på 2,4 pct., den største fremgang i indeksets knap to år gamle historie.

- Når vi ser over de seneste uger, så er det stor volatilitet, der præger markederne, også andre steder end aktier, siger aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje til Ritzau Finans og uddyber:

- Vi så det amerikanske marked vende forholdsvis kraftigt rundt i går aftes, for hvis Donald Trump og Xi Jinping (USA's og Kinas præsidenter, red.) ikke kan nå til enighed om en handelsaftale, så træder der snart nye toldsatser i kraft. Det får skylden for den her u-vending, men man skal nok se mere nuanceret på det, for der er mange risikoelementer.

Otto Friedrichsen nævner også en regnskabssæson i USA og Europa, der hidtil har været på det jævne, samt at renterne stiger hurtigt i USA og ændrer på investorernes valgmuligheder.

Jyske Bank dumper til bunds i C25 med et fald på 10,8 pct. til 262,10 kr. Banken fastholdt i morgenens kvartalsregnskab sin 2018-forventning for indtjeningen og vil øge udbyttet, mens der var modvind på nedskrivningsposten og for beholdningsresultatet i tredje kvartal, hvilket gav et faldende overskud.

Det store aktiekursfald undrer dog både Otto Friedrichsen og aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank.

- Regnskabet er da skuffende med enkelte positive ting, siger Mikkel Emil Jensen og peger blandt andet på en god gebyrindtjening, og at Jyske Bank har fin kontrol med omkostningerne. Derimod er han skuffet over udviklingen i nettorenteposten og nedskrivningerne.

- Jeg kan ikke i regnskabet finde noget, der efter min vurdering berettiger til et kursfald på 10 pct., siger analytikeren.

Genmab er til gengæld på den grønne gren med en fremgang på 5,3 pct. til 900 kr. Mandag aften offentliggjorde biotekselskabet positive data med midlet Darzalex i et fase 3-studie som førstelinjebehandling mod knoglemarvskræft i kombination med kræftmidlet Revlimid og Dexamethason, som er lægernes førstevalg på det store amerikanske marked.

Den foreløbige analyse viser 45 pct. reduktion i risikoen for sygdomsprogression eller død sammenlignet med de patienter, der alene fik Revlimid og Dexamethason. Det er ret imponerende, siger aktieanalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank.

- Det bakker i hvert fald op om brugen af Darzalex som førstebehandling, og det bakker op om mit topsalgsestimat på 9 mia. dollar og om, at Darzalex kommer til at udgøre rygraden i behandlingen af knoglemarvskræft, siger analytikeren.

Blandt de mest faldende aktier finder man A.P. Møller-Mærsk og DSV, der også typisk reagerer negativt på truslen om en større handelskrig mellem USA og Kina, da de er afhængige af en blomstrende verdenshandel. Med til historien hører dog også, at begge aktier var i stor fremgang mandag og bidrog til C25's højdespring.

Mærsk B-aktien falder 3,9 pct. tirsdag til 7912 kr., mens DSV taber 2,2 pct. til 514,80 kr.

Uden for C25-indekset har Tivoli aflagt et kvartalsregnskab med stor fremgang i indtægterne oven på den varme sommer. Forventningerne til 2018 fastholdes dog - oven på en opjustering i august - og aktien handles uændret i en kurs på 640 kr.

Læs også
Top job