Aktier

Aktiemarkedet ventede på valgresultat og blev noteret for små stignigner

Afventende amerikanske aktiemarkeder steg tirsdag, mens investorerne ventede på nyt fra det amerikanske midtvejsvalg, hvor magtbalancen i Repræsentanternes Hus kan tippe over til demokraterne, der efterfølgende kan forsøge at neutralisere dele af præsident Donald Trumps politik.

Foto: AP/Richard Drew

Det brede aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, sluttede tirsdagen med en fremgang på 0,6 pct., mens Dow Jones steg med 0,7 pct. Teknologitunge Nasdaq vandt også frem og landede et plus på 0,6 pct.

- Jeg tror, midtvejsvalget markedsmæssigt bliver en non-event. Det har skabt usikkerhed op til, og der kan komme lidt støj. Jeg venter dog, at investorerne vil buy the facts, som man siger, nu da de har solgt på rygterne, siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrategi Danske Bank.

Han peger på, at regnskabssæsonen har givet gode grunde til, at markedet i USA skulle have en puster, men at der her mod årets afslutning igen vil komme penge ind i markedet.

- Jeg hælder derfor til, at aktierne vil stige herfra. Vi har nu væsentlig billigere amerikanske aktier end inden regnskabssæsonen, og økonomien er stadig i god gænge. Med mindre vi er på vej ind i recession, og det er der ingen tegn på, så bør aktierne gå op, lyder det fra Danske Banks seniorstrateg.

Blandt sektorerne i S&P 500 var det råvarer og materialer, der klarede sig bedst og steg med 1,5 pct. Industriaktierne gik også frem med 1,1 pct., mens it-aktierne vandt 0,6 pct. Kommunikationsservice, som har de traditionelle teleselskaber og medier samt de sociale medier blandt sig, gik også op med 0,6 pct.

På selskabsfronten var Amazon og Apple med til at trække læsset.

Efter nogle dage med kursfald på grund af en skuffende salgsprognose for julekvartalet, som har sendt Apple-aktien under 1000 mia. dollar i børsværdi igen, steg æblekoncernen med 1,1 pct. tirsdag.

Amazon, som er faldet cirka 20 pct. fra sin top, vandt samtidig 0,9 pct.

Der var også let fremgang til Alphabet, Googles moderselskab, som steg 1,5 pct., mens industriaktien Boeing vandt 1,3 pct.

Tirsdag fyldte nyhedsstrømmen også en del og påvirkede aktiekurserne.

Chipproducenten Intel var en af taberne, da konkurrenten AMD annoncerede en aftale med Amazons forretning for cloud-computing. Intel tabte 1,5 pct., mens AMD steg 3,9 pct.

Også i it-sektoren vandt Symantec, som udvikler og sælger it-sikkerhedsløsninger, kraftigt frem. Det skyldtes en artikel fra nyhedsbureauet Reuters, der har opsnappet, at Thoma Bravo har henvendt sig til selskabet med henblik på at overtage det. Reuters' historie har ikke nærmere oplysninger om mulig pris og vilkår.

Symantecs aktie steg 12,6 pct.

På regnskabsfronten løb Eli Lilly med noget af opmærksomheden. Selskabet faldt med 3,9 pct. Et bedre end ventet tredje kvartal og en opjustering af helårsforventningerne var ikke nok, selv om det var tredje kvartal i træk, at selskabet opjusterede. Årsagen var, at fremgangen var drevet af salg af ældre præparater, og derfor stiller investorerne spørgsmålstegn ved 2019-udviklingen, skrev Bloomberg News.

En af de helt store vindere tirsdag var dog et andet medicinalseksab, Mylan. Aktien vandt 16,1 pct., da en bedre end ventet indtjening i tredje kvartal indikerer, at Mylans amerikanske marked er ved at stabilisere sig, ligesom der er udsigt til nyt fra myndighederne om Mylans generiske version af astmamidlet Advair, som engelske Glaxosmithkline oprindeligt sendte på markedet.

Apotekerkæden CVS Health landede også et bedre end ventet regnskab i tredje kvartal, mens mest bemærkede investorerne, at det sammenlignelige salg steg med 6,7 pct. mod ventede 5,6 pct. I en tid, hvor også apotekerne udsættes for onlinekonkurrence, tog markedet godt i mod det signal. Aktien steg med 5,7 pct.

Læs også
Top job