Aktier/middag: Ørsted er gået fra top til bund i let faldende C25
Energiselskabet Ørsted er onsdag middag faldet til bunden af det danske eliteindeks, efter at aktien ellers startede med en topplacering oven på offentliggørelsen af nye finansielle mål i forbindelse med selskabets kapitalmarkedsdag i Gentofte.
Ved 11.30-tiden ligger C25-indekset 0,1 pct. lavere i 1043,87 efter stigninger i 11 og fald i 14 af indeksets aktier. Ørsted falder mest - med 3,1 pct. til 443,40 kr., efter at den umiddelbart efter åbningen ellers var helt oppe at runde 473,50 kr.
Ørsted præsenterede inden onsdagens kapitalmarkedsdag nye finansielle mål for de kommende år og venter blandt andet, at driftsresultatet før af- og nedskrivninger (EBITDA) fra hav- og landbaserede parker vil vokse med 20 pct. årligt frem til 2023, hvor resultatet skal ramme 25-26 mia. kr.
De finansielle mål var generelt inden for skiven i forhold til forventningerne i markedet, vurderer chefaktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets. Han tilføjer dog, at planen om at investere 200 mia. kr. i grøn energi indikerer bedre investeringsmuligheder i markedet end ventet.
- Det er en post, der er svær for markedet at vurdere, for hvilke potentielle projekter ligger der i markedet? Men det indikerer, at Ørsted er optimistiske, siger chefaktieanalytikeren.
Blandt de faldende aktier i C25 ligger også William Demant med et minus på 1,4 pct. til 191,10 kr. og branchekollegaen i GN, der ligger 1,1 pct. lavere i 230,70 kr. Begge falder uden selskabsspecifikke nyheder, men de to aktier har på det seneste været presset af frygt for intensiveret konkurrence i høreapparatmarkedet.
I den positive ende af eliteindekset ligger Bavarian Nordic med en stigning på 3,1 pct. til 135,30 kr. efter et fald i aktien fra omkring 160 kr. siden starten af måneden. Vestas ligger desuden 1 pct. højere i 490,70 kr. efter tirsdagens ordrenyhed fra selskabets joint venture, MHI Vestas, som er valgt til foretrukken leverandør af møller med en kapacitet på 800 megawatt til havmølleprojektet Vineyard Wind i Massachusetts i USA.
Hos Sydbank betegner aktieanalysechef Jacob Pedersen udsigten til den store ordre som særdeles positiv. Dels vil kontrakten ifølge hans vurdering have en værdi af mindst 6 mia. kr., og dels har MHI Vestas i en lang periode haltet efter rivalen Siemens Gamesa på det europæiske marked.
- Det er meget vigtigt for MHI Vestas. Selskabet har været nummer to i rækken i Europa. Ved at sætte sig på det her projekt sikrer MHI Vestas, at man er helt lige - hvis ikke lidt foran Siemens Gamesa. Det er vigtigt at være helt fremme i skoene på et nyt marked, siger Jacob Pedersen.
Blandt de mindre aktier udmærker NKT sig med et plus på 5,8 pct. til 105,70 kr. Aktien har været meget volatil siden kabelkoncernens regnskab for tredje kvartal, hvor skuffende meldinger om udsigterne for 2019 hen over nogle dage fik aktien til at dratte fra 112 kr. til 74,70 kr.
Siden har aktien imidlertid rettet sig markant og har formentlig nydt godt af søndagens annoncering af en kontrakt på 2,2 mia. kr. omfattende eksportkabler til havvindmølleprojektet Ostwind 2. Desuden har flere investorer de seneste dage nedbragt korte positioner i aktien ved at købe lånte aktier tilbage i markedet.
Onsdag er NKT, der trods de seneste dages stigninger i år er faldet 62,6 pct., i øvrigt på Roadshow hos Nordea i London.
Entreprenørkoncernen Arkil kommer onsdag over middag med regnskab for tredje kvartal. Inden da venter Arkil for hele året en omsætning i niveauet 3300 mio. kr. samt et resultat før skat på 90-120 mio. kr. Arkil ligger inden da 0,9 pct. lavere i 1120 kr. efter en stigning tirsdag på 13,6 pct.
Opmærksomhed er der også til Lollands Bank, efter at en ekstraordinær generalforsamling tirsdag aften nedstemte et forslag fra en gruppe aktionærer med lidt over 5 pct. af aktiekapitalen om at igangsætte en salgsproces. Lollands Bank falder med 7,3 pct. til 320 kr. i onsdagens tidlige handel.
/ritzau/FINANS