Anholdelse sænker markederne i USA
De amerikanske markeder falder sammen med resten af verdens aktier efter nyheden om, at Canada har arresteret finansdirektøren i den kinesiske telegigant Huawei.
Det brede aktiemarked, målt på S&P 500-indekset, falder torsdag kl. 12:10, amerikansk østkysttid, med 2,2 pct., mens Dow Jones-indekset, som blot har 30 aktier i sig, mister 2,5 pct. Også teknologitunge Nasdaq går tilbage med 1,4 pct.
Anholdelsen af Meng Wanzhou er sket med henblik på udlevering til USA, som mistænker Huawei for at have brudt landets sanktioner mod Iran.
Hændelsen frygtes at skade det i forvejen dårlige forhold mellem Kina og USA på et tidspunkt, hvor man ellers lige har nærmet sig hinanden i handelskrigen, og Kina har da også reageret kraftigt mod anholdelsen og forlangt Meng løsladt.
USA var tidligere i år ude efter en anden af Kinas store aktører på teleområdet, ZTE, som havde forbrudt sig mod USA's sanktioner, og derfor forbød man amerikanske virksomheder at handle med ZTE. Det kostede næsten selskabet livet, indtil det accepterede at betale en milliardbøde for sine overtrædelser.
- Den største bekymring er en eskalering af handelskrigen, og dette skræmmer derfor markederne. Det er svært at finde optimister i markedet, og for mig virker det som om, at dette spil er på vej til at blive grimmere, siger Naeem Aslam, chefanalytiker hos Think Markets U.K., til Bloomberg News.
Blandt sektorerne er alle 11 i S&P 500-indekset i rødt.
Værst går det for energiaktierne, som atter falder med 3,3 pct., mens finans mister 3,1 pct., og råvarer og materialer dratter med 2,8 pct.
Energiaktierne hører til i bunden, da olieprisen i USA falder med 3,6 pct., fordi man kun forventer en beslutning om begrænset produktionsreduktion fra Opec i denne uge.
It-aktierne, som udgør 20 pct. af indeksets markedsværdi, falder samtidig 1,4 pct. Bedst går det for kommunikationsservice, som har teleselskaberne, medierne og de sociale medier i sig, da sektoren blot falder med 0,3 pct.
På selskabsfronten spejles den udvikling også blandt de største navne.
Olieselskaberne Exxon Mobil og Chevron falder med henholdsvis 2,7 pct. og 3,2 pct., mens Dowdupont og Linde mister 3,5 og 3,6 pct.
Blandt finansaktierne er bankerne igen presset i bund af en faldende rente, der for den tiåriges vedkommende er droppet med 5 basispoint torsdag. Det betyder fald til Citigroup på 5,0 pct., til JPMorgan på 3,5 pct., til Bank of America på 4,4 pct. og til Wells Fargo på 2,7 pct.
Blandt it-aktierne falder Apple med 2,3 pct., mens Microsoft mister 1,0 pct. En anden af giganterne, Amazon, som hører til i sektoren for cyklisk forbrug, stiger dog marginalt.
For Apples vedkommende bliver der igen hvisket om tegn på svagere salg af iPhones end håbet. Det har fået flere analytikere til at skære i deres kursmål for teknologikæmpen.
Der er også minusser til apotekerkæden CVS Health og sygekassen Unitedhealth. De mister henholdsvis 5,8 og 3,2 pct. Der opstod tirsdag tvivl om CVS' opkøb af sygekassen Aetna, da en føderal dommer ikke mente, at CVS og det amerikanske justitsministerium uden rettens accept kunne aftale en godkendelse af overtagelsen af Aetna. Det kan betyde en forsinkelse af integrationen mellem de to.
Facebook falder torsdag kun med 0,5 pct. Selskabet er fortsat indblandet i sager, der kaster et kritisk lys på Facebooks tilgang til at sælge brugerdata. Den negative nyhedsstrøm er med til at få finanshuset Stifel til at sænke sin anbefaling af aktien til "hold" fra "køb".
Boeing ligger derimod 5,4 pct. lavere, efter at en af flyproducentens store kunder, indonesiske Lion Air, ifølge Wall Street Journal overvejer at droppe en stor flyordre oven på et dødeligt flystyrt i oktober.
/ritzau/FINANS