Aktier

Aktier i Asien: Kursfaldene breder sig over hele Fjernøsten

De asiatiske aktiemarkeder starter ugen med massive kursfald mandag, hvor bekymringer over en langsommere vækst og frygte for en ny opblussen i spændingerne mellem Washington og Beijing eliminerer investorernes risikotrang.

Markedsdeltagerne er vendt tilbage fra weekenden til en voksende bekymring over verdens største økonomier - USA, Kina og Japan - det alle har meldt om svagere end forventede data.

En sløj amerikansk arbejdsmarkedsrapport fredag blev lørdag fulgt på af et styrtdyk i de kinesiske import- og eksporttal, mens dagens japanske BNP-revision samtidig viser et større vækstfald end allerede imødeset.

- De største bekymringer for aktiemarkederne i øjeblikket knytter sig til handelskonflikten mellem USA og Kina og Huawei-hændelsen. Handelstemaet vil optage markederne gennem den 90-dage lange våbenhvile, siger seniorøkonom Soichiro Monji fra Daiwa SB Investments i Tokyo til Ruters.

MSCI's bredeste indeks for Asien-Stillehavets aktier uden for Japan falder 1,4 pct.

I Tokyo tynger et større fald i BNP-væksten i tredje kvartal end ventet.

- Det tyder på, at virksomhederne reducerer deres investeringsplaner. Det lægger pres på maskinindustrien, siger analytiker Eiji Kinouchi fra Daiwa Securities i Tokyo.

Nikkei-indekset falder 2,2 pct., og det brede Topix-indeks dropper 1,9 pct.

Investorerne i Kina er knap så hårdt ramt. Shanghai Composite-indekset ligger med et minus på 0,9 pct., mens CSI 300-indekset viger 1,3 pct.

Hongkongs Hang Seng-indeks dropper 1,6 pct.

Blandt de øvrige markeder lukker Taiwans Taiex-indeks med et minus på 1,2 pct., mens Kospi-indekset i Seoul falder 1,4 pct., og Singapores Strait Times-indeks dropper 1,2 pct.

Sydneys ASX-indeks slutter dagen med et minus på 2,3 pct.

Futures for de store amerikanske aktieindeks ligger med fald på omkring 0,8 pct.

Indeksværdi klokken 06.20.

Læs også
Top job