Aktier

USA/åbning: New York-børserne trodser global stemning og åbner højere

Trods en nedtrykt stemning på de fleste globale finansmarkeder mandag åbner de store amerikanske aktieindeks med stigninger - dog i den mindre ende.

Der har ellers været nok at bekymre sig om. Dårlige nøgletal fra alle verdenshjørner giver bekymring om den globale vækst, og den bitre handelskrig mellem USA og Kina bevæger sig ikke i nogen særlig gunstig retning.

I Europa er der desuden atter rod i processen med Storbritanniens farvel til EU. Adskillige medier melder om en mulig udskydelse af den planlagte afstemning om skilsmisseaftalen, der indtil videre er programsat til tirsdag i det britiske parlament.

Alligevel ligger S&P 500-indekset 0,1 pct. højere, mens Dow Jones-indekset ligger fladt, og Nasdaq-indekset stiger med godt 0,5 pct.

Med til historien hører, at de amerikanske børser led store fald fredag, der blandt andet sendte S&P 500-indekset 2,3 pct. lavere. Helt så grelt har det ikke været i resten af verden.

Mandag og tirsdag er uden større nyt fra nøgletalsfronten i USA, mens der onsdag kommer status for inflationen i november, og fredag byder på status for detailsalget i samme måned samt en foreløbig aflæsning af PMI-indeksene for december.

APPLE TYNGER

Blandt enkeltaktierne får Apple sænket sit kursmål hos Citigroup, skriver CNBC. Det kommer oven på en lignende nedjustering fra Morgan Stanley fredag.

Apple-aktien faldt i forvejen 3,6 pct. fredag, og den fortsætter mandag nedturen med et dyk på 1,3 pct. til 166,35 dollar.

Tesla-chef Elon Musk har igen været i brechen for sit selskab og sig selv. Den kontroversielle stifter og topchef har givet et interview i tv-programmet "60 Minutes" og gået i rette med nogle af selskabets kritikere. Tesla-aktien stiger 1,5 pct. i den tidlige handel.

Der er også lidt røre i cannabismarkedet, hvor canadiske Aurora Cannabis planlægger at overtage mexicanske Farmacias Magistrales. Det løfter Aurora-aktien 2,0 pct. højere i den amerikanske notering.

Læs også
Top job