Aktier

Europa/aktier: Theresa May gjorde ondt værre på børserne

En i forvejen dårlig aktiedag i Europa blev gjort endnu værre, da premierminister Theresa May ud på eftermiddagen bekræftede, at der ikke bliver nogen afstemning om Storbritanniens skilsmisseaftale med EU tirsdag.

I forvejen var investorerne ikke sultne efter aktier, da nøgletal fra verdens store økonomier i stigende grad tyder på en vækstopbremsning, mens Kina og USA's handelskrig heller ikke løfter børstemperaturen. Og nedturen blev forværret af udsigten til fortsat uro blandt briterne - og måske et brexit uden aftale.

Det brede Stoxx 600-indeks sluttede dagen i et dyk på 1,9 pct. efter at have ligget til et mere moderat fald på omkring 0,8 pct. det meste af dagen.

- Endnu en dag, endnu en årsag til at sælge risiko. Aktiemarkederne er i en verden af smerte, mens alle leder efter et glimt af håb, siger handelschef Stephen Innes fra Oanda til Reuters.

Nedturen var bredt funderet, og næsten ni ud af ti aktier i Stoxx 600 sluttede dagen med fald.

I den kedelige ende fandt man flere olieselskaber, som gik i modsat retning efter fredagens stigninger, der blev udløst af Opecs aftale om produktionsnedskæringer. Lundin Petroleum faldt 7,0 pct., og Aker BP bakkede 4,6 pct., efter at begge fredag steg 6,5 pct.

Også danske ISS var med i bunden oven på en ilde modtaget strategiplan, der byder på frasalg og fokusering. Det fik investorerne til at sælge ud af rengørings- og serviceselskabet, der faldt 5,8 pct.

Øverst i indekset lå det britiske mineselskab Randgold Resources, der hoppede knap 6 pct. højere, efterfulgt af Genmab og British American Tobacco.

Læs også
Top job