Aktier

Europa/aktier: Råvare- og teknologisektoren tynger i rødt marked

De europæiske markeder blinker rødt fredag eftermiddag, hvor særligt råvare- og teknologisektoren tynger med de største fald efter svage kinesiske nøgletal.

I London dykker det toneangivende FTSE 100-indeks 0,7 pct., mens det tyske DAX-indeks falder 0,9 pct., og CAC 40-indekset i Paris går 1 pct. tilbage.

Det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks falder 0,9 pct., og indekset er dermed på vej mod et ugentligt fald, på trods af at mildere toner i handelskrigen mellem Kina og USA var med til at skabe god stemning tidligere på ugen.

Fredag følger de europæiske aktier i fodsporet på de asiatiske værdipapirer, der var omgærdet af dårlig stemning fra morgenstunden dansk tid som følge af svage kinesiske nøgletal.

I løbet af formiddagen var skuffende PMI-tal for eurozonen også med til at skabe yderligere usikkerhed på de europæisk markeder.

I bunden af det fælleseuropæiske indeks har råvaresektoren placeret sig med et fald på 1,7 pct., og her følger teknologisektoren lige efter med et dyk på 1,4 pct.

Førstnævnte er ifølge Bloomberg News særligt påvirket af nattens nøgletal for detailsalget og industriproduktionen i Kina, da de skuffende tal skaber nervøsitet for en fortsat afmatning i den kinesiske økonomi.

Det lægger også en dæmper på udsigterne for flere virksomheder i Europa, og mineselskaberne Glencore, BHP, Anglo American og Rio Tinto falder mellem 1,4 pct. og 3 pct. fredag.

De svagere tal fra Kina smitter også negativt af på flere europæiske chipproducenter. Ams falder 7,1 pct., Siltronic dykker 4,5 pct., og Infineo går 1,8 pct. tilbage.

Dagens europæiske højdespringer er den tyske udbyder af systemplatforme Scout24, som kan være på vej til at blive købt af børsen for igen at blive kapitalfondsejet.

Oplysningerne stammer fra Financial Times, som mener, at en transaktion kan ske for et beløb på mere end 5 mia. euro (37 mia. kr.). Ifølge finansavisens oplysninger har det München-baserede firma, der blandt andet driver internetsiderne ImmobilienScout24 og AutoScout24, i flere uger arbejdet med rådgivere efter at have modtaget interesse fra kapitalfonde.

Aktien stiger 11,1 pct.

Det franske luksusbrand LVMH, der blandt andet har tasker fra Louis Vuitton og Dom Pérignon-champagne på hylderne, får også opmærksomhed fredag. Selskabet har nemlig købt hotelkæden Belmond Ltd. for 2,6 mia. dollar (17,2 mia. kr.).

Franskmændene betaler 25 dollar per aktie kontant for den London-baserede hotelkæde, og det er 42 pct. over den kurs, Belmond-aktien sluttede i torsdag på børsen i USA.

Fredag falder aktien i LVMH 1,6 pct. på børsen i Paris.

Læs også
Top job