Aktier

Mandagens aktier: GN lyspunkt i C25-fald anført af Pandora og Bavarian

GN markerede sig mandag stærkt i et ellers faldende marked, hvor C25-indekset dykkede 1 pct. til 1037,93 efter fald i aktier som Bavarian Nordic og Pandora.

Vundne markedsandele i USA var med til at løfte GN-aktien, mens William Demant omvendt måtte se sin andel skrumpe - og aktien ligeledes falde tilbage.

I resten af Europa var den overordnede stemning også klart negativ fra ugens begyndelse, hvor det var de velkendte usikkerheder som handelskrig, brexit og pengepolitiske udsigter, der var i fokus.

- Vi havde en grim afslutning på det amerikanske marked fredag aften, men de asiatiske markeder klarede sig okay her til morgen, og i Europa åbnede det nogenlunde neutralt, før det så siden alligevel begyndte at sive lidt, siger senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank.

UGEFOKUS PÅ FEDERAL RESERVE

Af vigtige begivenheder i ugens løb pegede han på afslutningen af rentemødet i Federal Reserve onsdag aften og en tale af den kinesiske præsident, Xi Jinping, tirsdag. I forbindelse med onsdagens rentemøde venter de fleste en renteforhøjelse på 25 basispoint, hvilket i givet fald vil været årets fjerde amerikanske renteforhøjelse.

- Det, der er interessant, er ordlyden for fremtiden. Der kunne Federal Reserve godt gå hen at signalere, at den vil være knap så aggressiv med renteforhøjelserne i 2019. Det kunne være noget, som markedet godt kunne lide at høre.

- I forhold til talen af Kinas præsident kunne det være interessant, hvis han kom ind på handelskrigen. Det er et par begivenheder, som godt kunne flytte rundt på markedet de kommende dage, siger Martin Munk.

GN HAR FREMGANG HOS MILITÆRVETERANER

GN var i fokus efter nyheden om, at høreapparatproducenten i november har taget markedsandele i den offentlige amerikanske salgskanal, Veteran Affairs (VA), der tilpasser høreapparater til militærveteraner.

GN øgede i november sin VA-markedsandel - målt på antallet af solgte enheder - til 19,7 pct. fra 14,7 pct. i oktober, mens William Demants markedsandel faldt til 19,4 pct. fra 20,2 pct. i oktober.

Dermed ser det ud til, at GN Hearing har haft stor umiddelbar succes med sit nye trådløse topprodukt, Resound Linx Quattro, der blev lanceret hos VA 1. november.

GN-aktien startede dagens handel med lyn og torden og en kursstigning på 5,4 pct., før den dykkede i negativt territorium og siden vendte tilbage i plus og endte i topfeltet af C25 med en stigning på 2,0 pct. til 255 kr.

William Demant-aktien faldt derimod 2,2 pct. til 196 kr. efter de amerikanske salgstal.

Bavarian Nordic faldt dog mest i C25 - med 4,8 pct. til 131,30 efterfulgt af Pandora med et fald på 3,1 pct. til 286,50. De to aktier er i år dermed faldet henholdsvis 41 og 58 pct.

ØRSTED OVERBUDT I AMERIKANSK AUKTION

Ørsted virkede upåvirket af nyheden om, at selskabet har måtte se konkurrenter løbe med lejeretten til tre arealer til udvikling af havmølleparker i Massachusetts, USA, hvor selskabet ellers var prækvalificeret til at byde med.

Ørsted-aktien lukkede næsten uændret i 450 kr.

- Jeg havde egentlig forestillet mig, at den skulle sætte sig lidt på den nyhed. Det gjorde den også i starten, men den kom hurtigt til hægterne igen. Det har været en rigtig god aktie at ligge med i år generelt, siger Martin Munk.

Ørsted-aktien er i år steget med 33 pct.

Novo Nordisk, der faldt 1,6 pct. til 305 kr., har indgået et samarbejde med hollandske Staten Biotechnology om at udvikle et stof, der kan hindre for høje værdier af fedtstoffer i blodet.

Aftalen giver Novo Nordisk mulighed for senere at købe selskabet og få de globale rettigheder over stoffet, oplyses det.

Carlsberg har ifølge Reuters fået sænket sin anbefaling til "underperform" fra "market perform" af Bernstein, og på børsen faldt bryggeriets aktie med 1 pct. til 711,80 kr.

Der var også analysenyt om Novozymes, da Kepler Cheuvreux har indledt dækning af aktien med anbefalingen "hold" og et kursmål på 280 kr. Aktien steg med 0,4 pct. til 295,10 kr.

ALK FORTSÆTTER OP EFTER OPJUSTERING

Uden for det danske eliteindeks fortsætter ALK-Abelló-aktien i vejret efter vaccineselskabets sene opjustering fredag efter en bedre end ventet udvikling i årets fjerde kvartal.

Efter opjusteringen har både Danske Markets og DNB hævet anbefalingen af aktien, som lukkede 2,3 pct. højere i 1004 kr. efter en stigning fredag på 8,3 pct.

Zealand Pharma-aktien blev derimod ramt af en sænket anbefaling og faldt 6,2 pct. til 84,30 kr. Goldman Sachs har skåret anbefalingen af aktien til "neutral" fra "køb", mens kursmålet er sænket med 38,7 pct. til 92 kr.

Læs også
Top job