Aktier

Europa/aktier: Takeaway-selskaber topper i fortsat surt marked

Ganske som tilfældet er det herhjemme, er der røde tal over det meste af billedet blandt de europæiske aktier generelt set fredag over middag.

Flere geopolitiske temaer som brexit og handelskrigen mellem USA og Kina spiller fortsat ind på investorernes optimisme, der igen synes at være på et meget lille sted fredag.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hævede onsdag aften sin ledende rente for fjerde gang i år, og samtidig indikerede banken yderligere to renteforhøjelser næste år, selv om der på det seneste er opstået tvivl i markedet om det amerikanske opsvings holdbarhed.

Derfor var det en kold klud i ansigtet på handlerne, at Federal Reserve fortsat virker skråsikker i sin strammekurs, og det er også med til at fastholde den negative stemning på markederne.

- Kina køler ned, og eurozonen går ned i tempo, mens nogle af de økonomiske indikatorer fra USA har været lidt bløde på det seneste, men alligevel løftede Federal Reserve renterne og indikerede to yderligere renteløft i 2019, siger Michael Hewson, der er chefanalytiker hos CMC Markets i London, til Reuters.

FTSE 100-indekset i London falder med 0,4 pct., mens CAC 40 i Paris bakker 0,6 pct., og det tyske DAX-indeks falder med 0,3 pct. For det paneuropæiske Stoxx 600-indeks opgøres faldet fredag til 0,5 pct. Dermed er indekset gået tilbage på seks af de seneste syv handelsdage.

Faldene er forholdsvist bredt funderede, men blandt andet bank- og teleaktierne er blandt de hårdest ramte. Netop finansaktierne har det også svært herhjemme, hvor Danske Bank torsdag nedjusterede forventningerne som følge af modvind på de finansielle markeder.

Generelt har bankerne det hårdt netop nu, når man måler på handelsindtægterne, og med fortsat meget lave renter i Europa er bankernes vigtigste indtægtskilde - renteindtægterne - stadig under pres.

Der er dog også positive indslag i fredagens handel - blandt andet hos takeaway-kæden Delivery Hero, der har solgt sine tyske aktiviteter til takeaway.com for cirka 930 mio. euro.

Aktien stiger med 10,4 pct. til 30,50 euro på børsen i Frankfurt, mens køberen - takeaway.com - løftes med over 30 pct. i Amsterdam.

Læs også
Top job