Aktier

Ny handelsbekymring sendte markedet længere ned

De amerikanske aktiemarkeder var tirsdag domineret af den røde farve efter den forlængede weekend på grund af Martin Luther King Day mandag.

Artiklens øverste billede
Foto: Mark Lennihan/AP

Investorerne fokuserede på manglede nyt om den interne budgetstrid i USA, ligesom der indledningsvist heller ikke var nyt om forhandlingerne i handelskrigen mellem USA og Kina, og det satte samlet set aktierne i bakgear.

Udviklingen tog ekstra fart ud på eftermiddagen, da Financial Times skrev, at USA's regering har afvist besøg fra to kinesiske viceministre i denne uge. Kina ønsker mødet for at forberede handelsforhandlingerne, men USA mener ifølge avisen ikke, at Kina har vist tilstrækkelig imødekommenhed endnu.

Sammenlagt skabte det så meget usikkerhed, at de tre ledende indeks i USA faldt og dermed satte punktum for en række på fire handelsdage med plus. S&P 500-indekset mistede 1,4 pct., mens Dow Jones faldt 1,2 pct., og teknologitunge Nasdaq gik tilbage med 1,9 pct.

Blandt sektorerne var der stort set rødt over hele linjen, og det var særligt industriselskaberne og energiaktierne, som førte markedet mod bunden med minusser på henholdsvis 2,1 og 2,2 pct.

- Nu var det slut for de benzindampe, vi kørte på, hvor markedet troede, at en handelsaftale ville være nem at få på plads, og at regnskaberne bare ville overtrumfe forventningerne, siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

Han peger på, at markedet de første tre uger, hvor de globale aktier var steget med 6,2 pct., var kørt meget hurtigt op på en ”billig baggrund” efter en overdreven negativ stemning. Danske Bank spår, at de globale aktier i hele 2019 vil stige med 7 til 9 pct.

- Man skal være inde i markedet, og det skal nok gå, men der vil kommer perioder med de her negative signaler, og vi skal længere hen i regnskabssæsonen, før vi ved, om vi har et solidt fundament at stå på.

Blandt enkeltaktierne var udsvingene præget af regnskabssæsonen, der for alvor kom i gang i sidste uge.

Kæmpekonglomeratet Johnson & Johnson, som markedsfører Genmabs kræftmiddel Darzalex, klarede sig lidt bedre end ventet på indtjeningen i fjerde kvartal, men forventningerne til 2019 var i den lave ende af analytikernes konensus. det fik Johnson & Johnson-aktien til at falde med 1,5 pct.

Olieserviceselskabet Halliburton faldt også med 3,1 pct. efter sit regnskab, der pegede på faldende omsætning i Nordamerika, ligesom koncernen kom med forsigtige meldinger om prispres i den første del af i år.

Forsikringskæmpen Travelers faldt med 1,3 pct., selv om selskabet kunne fremvise et bedre end ventet salg i fjerde kvartal og en bundlinjen, som også overgik forventningerne i markedet.

Blandt lyspunkterne var derimod handelsplatformen Ebay, der steg med hele 6,1 pct.

Det skete som reaktion på et åbent brev til ledelsen fra den aktivistiske aktionær Elliott Management, der kræver gennemførelse af "presserende" ændringer i Ebays struktur, fordi afkastet i aktien ikke er godt nok.

Ifølge Elliott Management Corporation er potentialet i aktien nemlig langt større end det, som den nuværende kurs afspejler.

Kreditkortkæmpen Mastercard var også i fokus tirsdag, da EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager udstak en bøde på 570 mio. euro eller 4,3 mia. kr. til selskabet. EU mener, at Mastercard i strid med EU-reglerne har begrænset konkurrencen mellem banker. Aktien faldt 3,5 pct.

I bunden af S&P 500 befandt Arconic, som producerer dele til fly-, bil og byggesektoren, sig dog. Selskabets aktie faldt med 16,0 pct., da dets bestyrelse takkede nej til et opkøbstilbud på 10,7 mia. dollar fra kapitalfonden Apollo.

Værktøjsproducenten Stanley Black & Decker fulgte lige efter med et minus på 15,5 pct. Koncernen, som producerer værktøj, advarede i forbindelse med sit regnskab for fjerde kvartal om en global opbremsning, ligesom selskabet ikke levede op til forventningerne til indtjeningen i 2018.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.