Aktier

Tirsdagens aktier: Vestas blæste C25 frem efter fem røde dage

Med Vestas som trækhest hev de danske aktier igen en stigning i land tirsdag efter fem handelsdage på stribe med tilbagegang.

Samlet steg C25-indekset med 0,8 pct. til 1039,62, efter at humøret i Asien gradvist blev forbedret natten til tirsdag og bredte sig til Europa.

Markedet var generelt stadig afventende i forhold til nogle af de store temaer, der har holdt markedet tilbage tidligere. Her vejer handelskrigen mellem USA og Kina særligt tungt, og på den front synes investorerne fortsat at have tro på, at der kommer en løsning.

- Håbet om, at der kommer en aftale mellem Kina og USA, er stadig grønt, og det trækker lidt op. Vi har stadig "ja-hatten" på - frem for den meget negative tilgang, der var i december, hvor stort set alt blev vendt til noget negativt, siger Tue Østergaard, der er aktiechef hos ABG Sundal Collier, til Ritzau Finans.

Omsætningen i markedet - og udsvingene på både indeks- og enkeltaktieniveau - var dog ikke voldsomme, og det kan hænge sammen med, at investorerne afventer nogle af de regnskaber, der venter fra den danske andedam senere på ugen.

Her rapporterer blandt andet Novo Nordisk, Danske Bank, Ambu, FLSmidth og Ørsted for fjerde kvartal sidste år.

- Vi er lidt afventende frem mod en række tunge regnskaber herhjemme sidst på den her uge, siger Tue Østergaard.

VESTAS TRUKKET AF SIEMENS GAMESA-TAL

Allerede tirsdag afleverede tysk-spanske Siemens Gamesa regnskab for første kvartal 2018/19, der viste en let positiv overraskelse på omsætningen, mens indtjeningen omvendt skuffede en smule.

Til gengæld var der ingen alarmerende meldinger om prispres, hvilket tidligere har været med til at presse hele sektoren - herunder også den danske konkurrent Vestas.

Vestas-aktien steg tirsdag 5 pct. til 536,40 kr. og sluttede øverst i C25 samt i det højeste niveau i omtrent 15 måneder.

Også bankerne fik konkurrentnyt fra udlandet, hvor svenske Swedbank ikke helt kunne leve op til forventningerne i markedet med sit regnskab for fjerde kvartal.

Danske Bank faldt 0,1 pct. til 122,40 kr., mens Nordea faldt 0,5 pct. til 59,05 kr.

Med i toppen af C25 var også bryggeriet Royal Unibrew og medicinalselskabet Lundbeck, der uden større bagvedliggende nyheder steg med henholdsvis 3,3 pct. til 484,60 kr. og 3,1 pct. til 286,80 kr.

Nederst endte en trio bestående af Genmab, Ambu og Pandora med fald på mellem 1,5 pct. og 2,4 pct. - ligeledes uden selskabsspecifikke nyheder som forklaring.

SPAR NORD RAMT AF SVINDELSAG

Den nordjyske bank Spar Nord måtte tirsdag eftermiddag sænke sine forventninger til hele sidste regnskabsårs indtjening, efter at banken er blevet ramt af en svindelsag hos en erhvervskunde - handelsselskabet BMG fra Randers - der nu er erklæret konkurs.

Spar Nord forventer et tab på cirka 45 mio. kr., og derfor nedjusterede banken forventningerne til resultatet efter skat til "i niveauet 920 mio. kr." mod tidligere "i niveauet 1,0 mia. kr."

Spar Nord-aktien fald 2,4 pct. til 56,80 kr.

ANALYTIKERJUSTERINGER KOM I FOKUS

Flere danske aktier var også en tur gennem regnearkene hos analytikerne, og det var med til at påvirke markedet.

ABG Sundal Collier har løftet anbefalingen af både H+H og Össur. Begge steder er anbefalingen løftet til "køb" fra "hold".

For H+H er kursmålet samtidig sænket til 128 kr. fra 135 kr., mens Össurs kursmål er blevet løftet til 35 kr. fra 30 kr.

H+H steg med 1 pct. til 104 kr., mens Össur gik 1,3 pct. frem til 32,30 kr.

Bryggerikoncernen Carlsberg er blevet kigget efter i sømmene af amerikanske Morgan Stanley, som har hævet kursmålet til 700 kr. fra 680 kr. og gentaget anbefalingen "undervægt".

Ydermere har DNB hævet sit kursmål til 720 kr. fra 670 kr. og gentaget "sælg". Carlsberg-aktien steg 1,4 pct. til 740,20 kr.

FLSmidth fik omvendt sænket sit kursmål af Handelsbanken til 335 kr. fra 385 kr., uden at der blev pillet ved anbefalingen "reducer". FLSmidth-aktien steg alligevel 0,8 pct. til 326,80 kr.

Endelig fik service- og sourcingvirksomheden Solar sænket kursmålet af SEB til 350 kr. fra 380 kr., uden at der blev ændret ved anbefalingen "køb". Trods det sænkede kursmål steg Solar-aktien 1,1 pct. til 287 kr.

Enzymproducenten Novozymes har indgået et partnerskab med franske Carbios om enzymer, der kan bruges i bioplastindustrien, fortalte selskabet tirsdag. Aktien steg 0,9 pct. til 279,50 kr.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.