Aktier

Europa/aktier: Bankstigninger vendt til fald i formiddagens løb

De europæiske bankaktier trækker de europæiske aktiemarkeder ned mandag. Lettelse over den europæiske stresstest af 51 banker blev vekslet til skepsis, som formiddagen skred frem, og ganske pæne stigninger i bankgruppen fra morgenstunden blev generelt vekslet til fald.

De brede europæiske aktieindeks, Stoxx 600, lå mandag først på eftermiddagen med et fald på 0,6 pct. i indeks 340 efter at have været oppe over 344 kort efter åbningen mandag.

Underindekset for de største europæiske banker falder med 1,7 pct., kl. 13.45 efter at være åbnet i et plus på 1,3 pct.

Italienske Unicredit, der klarede sig næstværst i stresstesten, dropper 8 pct. og er suspenderet, mens den østrigske bank Raiffeisen følger lige efter med et fald på 6 pct., hvilket også Banco Popular Espanol og Banca Popolare de Milano gør.

Faldene skal ses i lyset af, at aktiemarkedet ikke kan udelukke, at yderligere kapitalforhøjelser kan blive nødvendige for nogle aktører, også selv om selve stresstestens resultater egentlig er relativt gode, vurderer analytiker i den spanske bank Renta 4 Banco, Nuria Alvarez, over for Bloomberg News.

Banca Monte dei Paschi di Siena, som er værst rustet over for EBA's stressscenarie, stiger med mer end 4 pct., men banken annoncerede også en redningsplan og en kapitaltilførsel på 5 mia. euro, få timer inden at stresstestens resultater blev offentliggjort.

I stresstesten fik Banca Monte dei Paschi di Siena helt udraderet sin kernekapital, der ville være negativ i 2018, efter at EU havde kørt sin stresstest. Yderligere otte bankers kernekapital faldt til 7,5 eller lavere i testen, og de banker kan stå over for yderligere granskninger af kapitalpolstringen fra myndighederne, vurderer analytikere fra den britiske storbank Barclays i et notat ifølge Bloomberg.

Carlsbergs hollandske konkurrent, Heineken, kom ud af første halvår med et bedre driftsresultat end ventet af analytikerne. Til gengæld skuffer den organiske vækst en smule.

Heinekens driftsresultat steg til 1705 mio. euro i første halvår, hvilket var 2 pct. over analytikerforventningen om et resultat på 1670 mio. euro ifølge Bloomberg News. I forhold til samme periode sidste år var der tale om en fremgang på lige over 10 pct. fra 1549 mio. euro.

Toplinjen steg til 10,1 mia. euro fra 9,9 mia. euro, mens den organiske vækst opgøres til 4,7 pct. Analytikere stilede lidt højere i forhold til væksten med et estimat på 5,4 pct.

Aktien falder 3,3 pct. mandag middag - det halve af faldet i Stoxx 600-indekset.

Stemningen i den britiske fremstillingssektor var værre end forventet i juli. Den endelige opgørelse over det såkaldte PMI-indeks i Storbritannien, der måler den økonomiske situation ifølge indkøbschefer i industrien, viste et fald til 48,2 fra 52,4 i juni. Indekset var ellers opgjort til 49,1 i den foreløbige måling, og der var ifølge Bloomberg News ventet en gentagelse af den måling i det endelige tal.

Det koster dog ikke så meget på det britiske aktieindeks - FTSE 100, der "kun" falder 0,3 pct.

Qatar Airways har øget sin ejerandel fra 15,7 pct. til 20,01 pct. - en aktiepost, som holdes af finansielle og ikke af strategiske grunde, oplyser selskabet ifølge Bloomberg News. Yderligere aktiekøb er ifølge Qatar Airways ikke på tale. Opkøbet af aktier kommer efter en periode, hvor aktien i IAG har været presset som følge af briternes beslutning om at forlade EU. Aktien er faldet 22 pct. fra lige under 522 pence til 406 pence siden folkeafstemningen den 23. juni.

Mandag efter middag falder aktierne i IAG 2,8 pct.

Ritzau Finans

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.