Aktier

Novo spiller skurkerollen mandag middag

Aktierne:

Det danske aktiemarked falder fortsat mandag modsat tendensen i Europa, og det skyldes stort set ene og alene et nyt fald i Novo Nordisk-aktien, der fortsat får ørerne i maskinen i kølvandet på fredagens skuffende regnskab, hvor primært meldingen om prispres bankende aktiekursen ned.

Det ledende danske aktieindeks, C20 Cap, ligger med et fald på 0,6 pct. til indeks 1017,55.

- Faldet i de danske aktier skyldes stort set udelukkende faldet i Novo Nordisk, forklarer afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen over for Ritzau Finans.

Hvordan det i ugens løb kommer til at gå med aktierne er svært at sige.

- Slutfacit for ugen vil i høj grad afhænge af den regnskabsstorm, der kommer i ugens løb og endvidere af flere væsentlige makroøkonomiske nøgletal, siger afdelingsdirektøren.

Mandagens største fald sker i indeksets tungeste aktie, Novo Nordisk, der ligger klart i bunden af indekset og sætter sig mere end 3 pct. til 319,90 kr. Fredag faldt aktien 10 pct.

Flere finanshuse har sænket anbefalingen og justeret kursmål på medicinalaktien efter fredagens skuffende regnskab. Nordea og Bank of America har sænket anbefalingen til henholdsvis "hold" og "neutral", og ti analysehuse har justeret kursmålene - alle i nedadgående retning.

Swedbank har dog mandag, som den hidtil eneste, opjusteret Novo Nordisk til "køb" fra "hold", ifølge Reuters.

- Novo ligger ikke særlig godt lige nu, og kursen kan ikke rykke op, da den er ramt af flere nedjusteringer af anbefalinger og kursmål, siger Ole Kjær Jensen, der på vegne af Sydbank dog fortsat anbefaler køb af aktien længere sigt:

- Det kan godt være, det på den korte bane er døde penge, men på sigt tror vi fortsat på den og anbefaler "køb".

Fredagens anden regnskabsaktuelle selskab, DSV, kan heller ikke holde farten, selv om regnskabet var bedre end ventet, og enkelte finanshuse har fået et mere positivt syn på aktien. Aktien ligger med et fald på 0,6 pct. i 314,20 kr. efter på regnskabsdagen at være steget 7,3 pct.

Anderledes medvind er der til finanssektoren både herhjemme og i udlandet.

- Der er ikke umiddelbart en forklaring, men udsigt til renteforhøjelse og måske redning af italienske banker er en medvirkende årsag, vurderer Sydbank-direktøren.

Nordea stiger 1,1 pct. til 60,30 kr., Danske Bank stiger 0,7 pct. til 181,80 kr., mens den tredje C20-bank, Jyske Bank, stiger 0,2 pct. til 278,50 kr.

I den gode ende af C20 sejler Mærsk-aktierne også rundt. En højere oliepris hjælper, vurderer Ole Kjær Jensen.

Mærsk B-aktien stiger 0,8 pct. til 9150 kr.

Olien ligger - målt på Brent-futuren - 1,2 pct. over niveauet fredag nat. Derimod er der modvind fra containerraterne, der styrtdykkede i sidste uge. Der er også skidt konkurrentnyt til rederiet.

Første halvår bød nemlig på et negativt driftsresultat hos det Hongkong-baserede containerrederi Orient Overseas Container Line (OOCL). Rederiets omsætning dykkede 16 pct. til 2561 mio. dollar, mens driftsresultatet blev til et tab på 19 mio. dollar i første halvår mod et plus på 271 mio. dollar på samme post i første halvår af 2015.

Mærsk slutter ugen af med sit halvårs regnskab.

- Det bliver spændende, om der kommer noget om opsplitning af selskabet. Jeg tror ikke, de har nået det, siger Ole Kjær Jensen.

Mandag formiddag har SAS leveret trafiktal for juli, og aktien belønnes med en kursstigning på 5,3 pct. til 14 kr.

SAS opnåede i juli en stigning i passagertrafikken målt på antal fløjne passagerkilometer (RPK) på 10,4 pct. i forhold til samme måned af 2015. Den valutajusterede yield for juli, der dækker over omsætningen per fløjet passagerkilometer, faldt til gengæld med 1 pct.

Ritzau Finans

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.