Markedsrapport: Skuffende regnskaber og rentestigninger trak hele verden i rødt
En stribe danske regnskaber var ikke lyserøde nok til at glæde aktiemarkedet. Faktisk var der fald hele kloden rundt, bortset fra i olieprisen.
Det blev en dag med masser af regnskaber til at sende de danske aktier op og ned – og det blev mest ned.
Coloplast faldt med 2,4 pct. til 517,50 kr. efter et regnskab, der trods fremgang ikke var så godt som forventet og blev fulgt af en mindre nedjustering. ISS klarede sig faktisk lidt bedre end analytikernes forventning, men blev ramt af en generelt lidt mismodig stemning på markedet og faldt med 0,9 pct.
Samlet set sank C20 Cap-indekset med én pct. til 1013,35 kr., og uden for C20 var der også fald efter skuffende regnskab.
Mest tydeligt var det hos it-selskabet NNIT, der endnu ikke har været børsnoteret i halvandet år, men plejer at levere stabile og stigende tal. Det skete også i dag, men der kom ikke en opjustering, som markedet havde forventet, og så faldt hammeren: 8,7 pct. blev barberet af kursen, der lukkede i 241 kr. Med til historien hører, at NNIT er steget heftigt de seneste måneder. På et kvartal er værdien steget med 32 pct. og det seneste år med knap 60 pct.
De store europæiske børser blev heller ikke en fest i løbet af tirsdagen, med et fald i det tyske DAX-indeks på 0,3 pct. og det britiske FTSE 100-indeks på 0,5 pct, mens det brede Stoxx Europe 600 dykkede med 0,8 pct.
Og i USA blev flere dage med stigninger og rekordhøjder brat afbrudt af en tur den anden vej. Der var nemlig meldinger fra de føderale centralbanker om, at en rentestigning kan være på vej, og det gik ud over humøret på aktiemarkedet. S&P 500-indekset faldt med 0,6 pct. og Dow Jones med 0,5 pct.
Til gengæld steg prisen på olie igen i dag og ramte højeste niveau i fem uger. Brent-råolien landede på 49,24 dollars pr. tønde, svarende til en stigning på 1,8 pct. Ligesom de tidligere dage var det spekulationer om, at de store producenter vil sænke deres output, der udløste stigningen.
Saudi Arabien skulle ifølge rygterne arbejde på sagen blandt Opec-landene, og Rusland sendte en repræsentant forbi Opec-mødet. Uro i Nigeria og problemer med olieledningerne var også med til at hæve prisen, for det har samlet ført til et dagligt fald i produktionen på 700.000 tønder.