Aktier/middag: Nye tal sender Carlsberg og WDH ned på rød dag
Det er Carlsberg og William Demant Holding, der sammen med Coloplast lægger i bunden af eliteindekset på fondsbørsen onsdag middag.
Hvor de to førstnævnte er kommet med regnskab onsdag, var der nyt fra Coloplast tirsdag. Og det er de resultater, som investorerne ikke er tilfredse med.
Samlet falder C20 Cap med 1,0 pct. til 1.003,2 - og ser man ud over de europæiske markeder, går det samme billede igen. Også de amerikanske futures på de tre ledende indeks ligger med pilen ned.
Bryggerikoncernen Carlsberg, hvis aktie lukkede i rekordkursen 679 kr. tirsdag, falder ikke i investorernes smag onsdag, efter at koncernens halvårsregnskab, der blev offentliggjort før børsåbning, viste både gode og dårlige takter.
Med Valby-selskabets nye regnskabspraksis var det første gang, investorerne kunne se detaljerede 2016-tal, og det har primært været dårligt nyt, viser kursreaktionen. Aktien falder med 4,8 pct. til 646,50 kr. onsdag middag.
Der var ellers fine driftsresultater i Vest- og Østeuropa, blandt andet takket være Carlsbergs spareprogram og kundernes hang til dyrere øl, mens Asien var en skuffelse.
Verdens fjerdestørste bryggeri nåede i årets første seks måneder et overskud efter skat og minoriteter på 1.867 mio. kr. mod en forventning om et overskud på 1500 mio. kr. ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates
- Det gør man egentlig, til trods for at volumen går tilbage, fremhæver Morten Imsgard, analytiker i Sydbank, over for Ritzau Finans.
Han henviser til, at Carlsbergs relativt nye topchef, Cees 't Hart, i slutningen af sidste år introducerede en ny strategi kaldet Sail '22.
- Carlsberg er jo i gang med en større transformation. Så det handler i første omgang ikke om at vokse i volumen, påpeger Morten Imsgard, der mener, at strategien allerede begynder at vise sin effekt.
William Demant Holding har sat gang i et nyt spareprogram, der skal flytte medarbejderne til færre arbejdspladser og dermed skabe stordriftsfordele.
Det koster store særlige poster, som holder driftsresultatet nede i første halvår, men selv renset for udgifterne var EBIT-overskuddet på 892 mio. kr. en lille skuffelse i forhold til de ventede 917 mio. kr. ifølge Ritzau Estimates.
- De har været i gang i noget tid blandt andet med at flytte produktion fra USA til Mexico, så det er ikke overraskende, men nu får vi kendskab til økonomien i det. Det er selvfølgeligt et pænt beløb, og det er positivt, at selskabet fortsætter med at nedbringe omkostningerne, siger Janne Vincent Kjær, analytiker i Jyske Bank.
Det samlede program vil koste 500 mio. kr. i 2016-2018, som derefter ventes at give årlige besparelser for omkring 200 mio. kr. plus "fremtidige stordriftsfordele", skriver høreapparatselskabet.
Janne Vincent Kjær peger på, at besparelser er nødvendige, fordi driften er under pres hos William Demant, selv om omsætningen i første halvår overraskede positivt.
- Hvis man kigger på regnskabet i dag, så er der en noget skuffende EBIT-margin, så det er nødvendigt for William Demant at nedbringe omkostningerne, siger analytikeren.
Forventningerne for 2016 fastholdes, og WDH melder om en succesfuld lancering af høreapparatet Oticon Opn, men markedets reaktion er også her negativ. WDH-aktien handles ved middagstid 2,1 pct. lavere i 135,90 kr.
Coloplast regnskab for tredje kvartal, der blev offentliggjort tirsdag, blev på dagen straffet med et kursfald på 2,4 pct. - og onsdag fortsætter presset på aktien, der falder med 2,3 pct. til 505,50 kr.
Finanshuset Carnegie har onsdag sænket sin anbefaling af Coloplast -aktien til "hold" fra "køb" og skærer samtidig en tier af sit kursmål for aktien, så det nu lyder på 560 kr.
I C20 er det kun TDC og DSV, der holder farten oppe med plusser uden dog at være helt oppe og ringe. TDC lægger 1,0 pct. til 36,28 kr., mens DSV stiger med 0,5 pct. til 324,90 kr. - for begge selskabers vedkommende uden nyt.
Uden for C20 Cap er der kommet en række regnskaber. Blandt andre har Bavarian Nordic aflagt regnskab, men som sædvanligt for biotekselskabet er de ikke de kvartalsvise opgørelser, der er vigtigst for kursudviklingen. Bavarian fastholder sine forventninger til hele 2016, selv om første halvår har budt på et stort fald i aktiviteten. Aktien falder 2,2 pct. til 239,50 kr.
Rederiet Norden har i sit regnskab nedjusteret forventninger til 2016 på grund af et fortsat svært ratebillede, både for tørlast- og tankaktiviteterne. Og det kvitterer investorerne med et kursfald på 3,5 pct. til 90,20 kr.
I den modsatte ende stiger Lollands Bank efter sit kvartalsregnskab, hvor overskuddet før skat steg til 19,1 mio. kr. mod 8,8 mio. kr. for et år siden. Aktien ligger lunt i svinget onsdag middag med en stigning på 6,4 pct. til 240 kr.
Derudover er der et løft på 9,7 pct. til Mols-Linien til 68 kr. Aktien faldt da også hele 23 pct. tirsdag, på grund af nyheden om at selskabets aktie snart afnoteres.
Ritzau Finans