Aktier

Torsdagens aktier: Vestas snurrede til tops i grønt C20

Vestas har genereret så imponerende et regnskab, at investorerne torsdag belønnede vindmølleproducenten med et anseligt kurshop. Og fabrikanten af grønne energigeneratorer blev dermed katapulteret til tops i et generelt grønt dansk eliteindeks torsdag.

- Torsdag har stået i regnskabernes tegn. I særdeleshed har Vestas' regnskab imponeret, og det har aktien fået en hel retfærdig belønning for, siger Ole Kjær Jensen, afdelingsleder i Sydbank, til Ritzau Finans.

Også i det øvrige Europa var der positiv stemning. Baggrunden er ifølge Ole Kjær Jensen overraskende gode detailsalgstal fra Storbritannien.

- Samtidig har den amerikanske centralbanks kommentar onsdag aften givet markedet ro på bagsmækken i forhold til næste renteløft. Det, der trækker lidt den anden vej, er til gengæld en svækkelse af dollar, forklarer Ole Kjær Jensen.

Samlet steg C20 Cap-indekset torsdag med 1,4 pct. til 1018,60.

VESTAS SUSEDE FREM

Blandt de regnskabsaktuelle selskaber løb Vestas med overskrifterne med et regnskab for andet kvartal, hvor vindmølleproducenten blæste analytikernes spådomme bagover og valgte at opjustere sine forventninger til 2016. Desuden indleder vindmøllekoncernen et aktietilbagekøbsprogram på knap 3 mia. kr.

- Det imponerede regnskab på alle punkter. Det er også glædeligt, at der kommer et aktietilbagekøbsprogram og en opjustering af forventningerne, fremhæver Ole Kjær Jensen.

Vestas-aktien fik et gedigent rygstød på 9,9 pct. til 535,50 kr. Kursen er dermed på det stærkeste niveau siden 2008.

JYSKE BANK OVERBEVISTE

Også Jyske Bank fremlagde regnskab for andet kvartal, og også det blev der taget vel imod af markedet.

Regnskabet overraskede med et betragteligt større overskud end ventet, positive nedskrivninger og en melding om, at fusionen med BRF er gennemført halvandet år før tid og til en pris på 110 mio. kr. mod ventet 100-150 mio. kr.

Jyske Bank-aktien steg 2,4 pct. til 285,10 kr.

MÆRSK MED I TOPPEN

Blandt de mest stigende aktier i C20 var også A.P. Møller - Mærsk.

Maersk Supply Service, der er en del af det såkaldte femte ben i det lyseblå konglomerat, oplyste, at det sælger 20 af sine skibe og skærer dermed antallet af ansatte med 400.

- Når man ser omkostningsbesparelser, så løfter aktien sig mange gange lidt på det, forklarer Sydbanks afdelingschef.

Han peger samtidig på, at prisen på olie er steget seks handelsdag i træk og torsdag igen lå over 50 dollar tønden.

Mærsks B-aktie steg med 2,8 pct. til 9345,00 kr.

GENMAB TIL BUNDS

I bunden af eliteindekset havnede Genmab, hvis aktiekurs ellers er steget med raketfart i den senere tid. Onsdag meddelte biotekselskabet, at topchef Jan van de Winkel har udnyttet warrants og tegnet i alt 10.000 nye aktier i selskabet til 80,55 kr. per aktie samt yderligere 100.000 nye aktier til en 352,50 kr. per styk.

Torsdag dalede Genmab-aktien helt til bunds i C20 med et fald på 1,9 pct. til 1092,00 kr.

- Den kan måske være påvirket af insidersalg fra ledende medarbejderne, spekulerer Ole Kjær Jensen.

DFDS PRÆSTEREDE IGEN, IGEN

Også uden for eliteindekset kom der torsdag regnskaber - endda en mindre kaskade af dem. Mest bemærkelsesværdigt var måske tallene fra DFDS, som efter andet kvartal har opjusteret sine forventninger til helåret. Rederiet venter nu, at driftsresultatet (EBITDA) før særlige poster stiger til et interval på 2450-2600 mio. kr. sammenlignet med et tidligere interval på 2300-2500 mio. kr.

- De overrasker bare positivt gang på gang. Det er kendetegnende, at de ikke har mærket noget til brexit endnu, bemærker Sydbank-chefen.

DFDS-aktien skød frem med 6 pct. til 333,50 kr.

NKT MED SPAREØVELSE

Blandt sidepapirerne var der også regnskabsnyt fra NKT, der ligeledes offentliggjorde tal for andet kvartal. Her luftede koncernen ambitioner om en ny organisationsstruktur og en ny forretningsmodel for Nilfisk-Advance, der også indeholder omkostningsbesparelser på 35 mio. euro.

Beslutningen blev truffet efter en periode, hvor den organiske vækst ikke helt har levet op til forventningerne. Omkostningsbesparelserne ventes at få fuld effekt i 2019, oplyste NKT.

NKT-aktien løftedes 10,1 pct. til 395,90 kr.

EN STRIBE MINDRE REGNSKABER

Porebetonproducenten H+H International kom flot ud af andet kvartal, selv om selskabet har været omgærdet af lidt ekstra usikkerhed, siden briterne i juni valgte at stemme sig ud af EU-samarbejdet.

- Også H+H meddeler, at de ikke mærker noget til brexit, men tværtimod har god aktivitet, påpeger Ole Kjær Jensen.

H+H løftede vækstforventningerne blandt andet som resultat af succesfulde restruktureringer og højere aktivitet.

H+H-aktien gik frem med 5 pct. til 73,50 kr.

SANTA FE SKUFFEDE

- Hvis vi skal tage en enkelt, der skuffer, er det Santa Fe. Det er blandt andet på det australske marked. De er måske modsat de andre ramt lidt af brexit og nedjusterer en smule, vurderer Ole Kjær Jensen.

Briternes planer om at træde ud af EU har givet flytteservicevirksomheden tilbagegang på både top- og bundlinjen i andet kvartal, og Santa Fe har måttet nedjustere forventningerne til året.

Santa Fe-aktien droppede med 11,6 pct. til 61,00 kr.

Desuden bød dagen på regnskaber fra Skjern Bank, North Media, Fynske Bank og Hartmann.

Skjern Bank steg med 8,9 pct. til 35,40 kr., North Media hævedes med 0,7 pct. til 14,50 kr., Fynske Bank steg 1,6 pct. til 65,00 kr., og Hartmann hoppede 5 pct. frem til 315,00 kr.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.