Markedsrapport: Drømme om to halve Mærsk'er var sød musik for markedet
Spekulationerne om en opsplitning af Mærsk-koncernen var med til at trække C20 i grønt. Andre klarede sig bare godt og blev belønnet.
Som en bugserbåd trak Mærsk-aktierne C20 Cap-indekset op på en dag med en overvægt af grønne tal.
Spekulationer om en opsplitning af Mærsk-koncernen til to selskaber – et transport-selskab og et energi-selskab – var sød musik for markedet, som gerne så Mærsk-selskaber med et renere snit. A-aktien steg med 2,3 pct. til 9115 kr. og B-aktien med 1,9 pct. til 9525 kr., altså det højeste niveau siden april. Endnu er intet dog officielt bekræftet af Mærsk selv.
I den anden ende af skalaen fik William Demant rollen som dagens C20-bundskraber med et fald på 1,9 pct. til 136,10 kr. Det skete, efter at Nordea og Sydbank ændrede deres anbefalinger væk fra ’køb’, oven på et regnskab torsdag, som altså gav stof til eftertanke hos analytikerne.
Samlet steg C20 Cap-indekset med 0,5 pct.
Mere gang i den var der i sidepapirerne, hvor det ikke så kendte medicofirma Ambu endte som dagens mest populære papir. Fremlæggelsen af kvartalsregnskab og en opjustering af resultatet for hele året udløste en kursstigning på hele 9,2 pct. til 322 kr. For bare fire år siden kostede samme aktie 32,80 kr.
DFDS, der ellers kunne glæde sig over en stigning på seks procent torsdag, da regnskabet blev fremlagt, havde igen i dag håndtaget på ’fuld kraft frem’. Aktien hoppede 5,7 pct. op til 352,40 kr. – men der er basis for mere, mener Nordea, som satte et kursmål på 390 kr.
På de europæiske markeder var stemningen mere trist, og det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks faldt med 0,8 pct, mens DAX i Frankfurt tabte 0,6 pct. Fokus på risikable lån og fusk med regnskaber blandt italienske banker gav uro, og det toneangivende italienske aktieindeks, FTSE MIB, faldt med 2,2 pct.
I USA er alle ører stadig slået ud, hver gang en af de regionale centralbank-direktører åbner munden. Spekulationer om en rentestigning til september blev nemlig kun skudt til hjørne, da referatet fra The Feds rentemøde i juli blev offentliggjort onsdag og afslørede uenighed og en afventende konklusion. Så en kommentar om, at en september-stigning stadig er i spil fik drejet stemningen på markederne.
Dollaren steg igen og markederne faldt en smule ved udsigten til højere renter. Mere præcist faldt Dow Jones-indekset med 0,2 pct. og S&P 500 tog kun et lille dyk på 0,1 pct.
Olieprisen stabiliserede sig, efter flere dage med stigninger, så Brent-råolie nu koster 50,81 dollars pr. tønde, et fald på 0,16 pct., mens WTI-olien steg med 0,64 pct. til 48,53 dollar. Dermed nærmer olieprisen sig den top, der var omkring 9. juni og dermed den højeste pris i et år. Forventningen er stadig, at de store olieproducerende lande vil begrænse produktionen for at holde priserne oppe. Men omvendt har de stigende priser også fået USA’s skiferolie-producenter i omdrejninger igen.