Aktier

Mandagens aktier: Vestas trak fra efter udsigt til rekordaftale

Novo Nordisk var det meste af mandag trækhesten i C20 Cap. Men ud på dagen tog Vestas føringen og endte med at ligge i toppen.

Samlet steg C20 Cap med 1,1 pct. til indeks 1034,96 og gik den modsatte vej af indeksene på de store europæiske børser.

- Det er, fordi det er to aktier, der rykker C20. Det er derfor, at vi klarede dagen bedre herhjemme, siger Martin Munk, der er chefhandler i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Mens Novo Nordisk lagde 1,9 pct. til aktiekursen til 314,40 kr., endte Vestas mandag med at stige med 4,8 pct. til 565 kr., efter at det en times tid før lukketid blev meldt ud, at Egypten står klar med en kæmpe aftale til Vestas. Samlet er man klar med en hensigtserklæring på 2,2 gigawatt til en anslået samlet værdi på omkring 15 mia. kr.

- Vestas har ligget i plus det meste af dagen. Men aftalen lagde lige yderligere til i kursen. Det er en positiv nyhed, der følger oven på et stærkt regnskab. Og vi forventer, at der kommer en stærk nyhedsstrøm her i andet halvår - specielt med amerikanske ordrer, siger Martin Munk.

Det er energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, der er i Egypten for at give politisk rygstød til aftalen, der ventes at blive underskrevet umiddelbart efter rejsen.

- På globalt plan har Danmark en stærk position inden for grøn omstilling, og Vestas sætter pris på, at Danmark fra officielt hold er med til at hjælpe danske virksomheder med at sælge bæredygtige energiløsninger i nye markeder. Jeg er derfor også glad for, at energi-, forsynings- og klimaministeren tager med til Egypten for at støtte Vestas' arbejde i det marked, siger Anders Runevad, der er administrerende direktør for Vestas, i en meddelelse fra ministeriet.

Stigningen hos Novo Nordisk kom, efter at det kom frem, at Novos store franske rival, Sanofi, var løbet ind i en forsinkelse på op til tre måneder hos de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA. Sanofi har sendt mere information om pensystemet, som bruges til diabetespræparatet, Iglarlixi, og det betyder en forlængelse af behandlingstiden hos de amerikanske myndigheder.

- Udsigten til et svar fra FDA for Iglarlixi i slutningen af november betyder, at Xultophy formodentligt vil blive godkendt og markedsført før eller samtidig med Iglarlixi, hvilket er positivt for Novo, siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Iglarlixi eller Lixilan, som det også har været kaldet, bygger på en kombination af verdens bedst sælgende insulin, Lantus, fra Sanofi, samt GLP-1-analogen Adlyxin (Lixisenatid), der er opfundet og delvist udviklet af Zealand Pharma. Novo Nordisk ventes snart at få godkendt sit kombinationsprodukt, Xultophy, og venter at lancere i begyndelsen af det nye år.

Forsinkelsen ramte Zealand Pharma, der endte med at ligge i bunden af Københavns Fondsbørs aktier med et fald på 6,6 pct. til 113,50 kr. efter at have rundet et fald i aktiekursen på over 10 pct. i de første handler.

Sidst på dagen blev Novo også overhalet af Lundbeck, der steg med 2,9 pct. til 275,90 kr.

- Lundbeck kommer med regnskab for andet kvartal på onsdag - og der kan være en opjustering med i posen. Og det kan være forud for regnskabet, at investorerne begynder at rykke lidt, vurderer Martin Munk.

Genmab fik også medvind mandag - og aktien steg med 3,7 pct. til 275,90 kr. Stigningen kom, efter at Børsen skrev, at amerikanske Citi mener, at den nuværende aktiekurs er for lav. Amerikanerne ser mulighed for en pris på 2400 kr. for Genmab-aktien, når det fulde Darzalex-potentiale er indregnet, skriver banken i en analyse i kølvandet på selskabets regnskab for nylig. Banken har dog et kursmål på 1460 kr.

Ingredienskoncernen Chr. Hansen havnede i den anden ende af eliteindekset, efter at aktien mandag blev mistede sin sidste "købs"-anbefaling. Finanshuset Carnegie sænkede anbefalingen til "hold" fra "køb", skrev Bloomberg News. Og aktien faldt med 1,5 pct. til 409,80 kr.

Ellers er det først om nogle dage, der for alvor kan komme nyheder frem, der kan rykke ved investorerne. På fredag taler den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, ved den årlige sammenkomst for centralbankchefer i Jackson Hole. Flere Fed-medlemmer har bragt muligheden for en kommende pengepolitisk stramning på bordet - senest søndag hvor den stedfortrædende Federal Reservechef, Stanley Fischer, gav udtryk for, at økonomien er tæt på bankens målsætning.

- Der kommer tyske IFO-tal torsdag - og fredag er det Yellen. Det bliver især interessant at høre, hvad hun har at sige, siger Jyske Banks analytiker.

I mere end én forstand viste fodboldklubberne Brøndby IF og AGF, som Aarhus Elite står bag, top og bund mandag. Efter at AGF fik læsterlige klø af Brøndby søndag, endte BIF i toppen blandt de mest stigende aktier mandag på det danske aktiemarked. Fodboldaktien skød en stigning på 4,6 pct. i mål til 1,13 kr., mens AGF's største nederlag nogensinde i landets bedste fodboldrække, gjorde ondt på Aarhus Elite, der faldt med 4,6 pct. til 0,27 kr.

Fra regnskabsfronten var der nok at holde øje med mandag - især for investorer med hang til bankpapirer. Lån & Spar Bank, Totalbanken og Jutlander Bank, gjorde alle status for andet kvartal, og det gav kursløft på henholdsvis 2,7 pct. til Lån & Spar og 4,2 pct. til Jutalnder, mens Totalbanken endte uændret. Møns Bank faldt med 3,7 pct. efter regnskabsstatus.

Og så fragik der udbytte fra NNIT på 2 kr. Aktien faldt dog med 6,50 kr. eller 2,8 pct. til kurs 225,50.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.