Fredagens aktier: Yellen talte bankerne og markedet op
Bankaktierne og A.P. Møller-Mærsk var blandt de aktier, der gik forrest fredag, hvor chefen for den amerikanske centralbank, Janet Yellen, gjorde finansmarkederne lidt klogere på de pengepolitiske udsigter.
På centralbankchefernes møde i Jackson Hole sagde Yellen, at argumentationen for en renteforhøjelse er styrket igennem de seneste måneder. Hun ikke kom nærmere ind på timingen af en kommende renteforhøjelse, men fastslog at økonomien nærmer sig centralbankens mål for beskæftigelsen og prisudviklingen.
På aktiemarkedet blev der reageret positivt på udmeldingerne.
- Det må være en komfortabel centralbankchef, der mener, at økonomien er klar til en renteforhøjelse, og det er måske noget af det, samfundet har brug for. Eksempelvis har bankerne haft svært ved at tjene penge, og sektoren har klaret sig godt i denne uge, i håb om at der var ved at ske noget, siger senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.
Medvirkende til fremgangen var desuden, at Yellen i sin tale indikerede, at renteforhøjelserne også fremadrettet vil blive doseret i et afdæmpet tempo.
C20 Cap-indekset lukkede 0,2 pct. højere i 1035,41 og kunne dermed sætte punktum for en uge med en samlet gevinst på 1,2 pct. i det danske eliteindeks.
Blandt bankerne steg Danske Bank med 0,9 pct. til 190,40 kr., Jyske Bank gik frem med 0,7 pct. til 312,30 kr., og Nordea lukkede 0,5 pct. højere i 62,20 kr. De tre banker kunne dermed se tilbage på en givtig uge. For Danske Bank og Nordea blev det til stigninger på lige over 3 pct., mens Jyske Bank leverede et afkast på over 8 pct.
FOKUS PÅ MÆRSK
Også Mærsk klarede sig flot med en stigning i A-aktien på 1,2 pct. til 9520 kr. og en fremgang til B-aktien på 1 pct. til 9920 kr.
- Der er igen lidt i medierne om Mærsk og opsplitningsscenarierne. Det bringer lidt fokus på Mærsk i forhold til, at det kan bringe nogle værdier frem, siger Martin Munk.
A.P. Møller Mærsk er ifølge Berlingske Business i gang med at hyre storbanker til at hjælpe med en forestående opsplitning af koncernen. I Børsen kunne man desuden læse, at analytikere gerne ser, at Maersk Drilling udskilles i et selvstændigt selskab. Mærsk vil inden udgangen af september komme med en udmelding om sin strategiske gennemgang.
I bunden af markedet lå medicinalaktierne og rodede rundt. Genmab faldt mest med 0,8 pct. til 1094 kr. efterfulgt af Lundbeck og Novo Nordisk, der bakkede henholdsvis 0,7 pct. og 0,3 pct. til kurserne 274,90 kr. og 310,80 kr.
- Vi har igen set, at (Hillary, red.) Clinton har været ude at indikere, at priserne er høje i medicinalsektoren, og det er som om, at det har ramt farma- og bioteksektoren, siger Martin Munk.
Specifikt for Genmab har de seneste salgstal for Darzalex i juli desuden skuffet tidligere på ugen.
SIMCORP SIVEDE
Simcorp fremlagde regnskab fredag morgen, hvor forventningerne til udviklingen i lokal valuta blev fastholdt, både målt på omsætning og indtjening. Andet kvartal bød på et lille fald i resultatet efter skat til 10,1 mio. euro fra 12,6 mio. euro, mens selskabet til gengæld kunne glæde sig over sin tykkeste ordrebog nogensinde.
På aktiemarkedet blev Simcorp-aktien sendt baglæns efter regnskabet med 1,6 pct. til 351 kr.
Rockwool, der faldt 5,7 pct. til 1282 kr. på regnskabsdagen torsdag, hentede en stor del af det tabte med en stigning på 4,5 pct. til 1339 kr.
Fredag kom det ellers frem, at Carnegie har sænket sin anbefaling af Rockwool efter regnskabet. Anbefalingen hedder nu "hold" mod tidligere "køb". Kursmålet fastholdes på 1335 kr.
/ritzau/FINANS